Αυτές οι χώρες διεκδικούν την προεδρία του Eurogroup

Μοιραστείτε το:

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο διεκδικούν την προεδρία του Eurogroup, την ώρα που η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί μια ιστορική ύφεση, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο, 51 ετών, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τις προθέσεις της.

«Έθεσα την υποψηφιότητα μου για την προεδρία του Eurogroup με τη βούληση να συνεχίσω να εργάζομαι για μια ισχυρή και ευημερούσα Ευρωζώνη», έγραψε στο Twitter.

O φιλελεύθερος-συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup, λίγες ώρες μετά την υποψηφιότητα της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνιο.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει στην πολιτική απάντηση στα κύρια οικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας της Covid-19», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του 45χρονου Ντόνοχιου, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ένας από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και μέλη του Eurogroup» με τη μακροβιότερη θητεία.

Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια, 62 ετών, ήταν ο τελευταίος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με την υπόσχεση να «ακούει όλους τους συναδέλφους του», εάν γίνει πρόεδρος της Ευρωομάδας.

«Χαιρετίζω θερμά την πρωτοβουλία τους! Η εξαίρετη αυτή ομάδα υποψηφίων δείχνει τη συνάφεια του Eurogroup σήμερα για τη διασφάλιση της σταθερότητας/ευημερίας στην Ευρωζώνη», ήταν το μήνυμα στο Twitter του απερχόμενου προέδρου Μάριο Σεντένο η θητεία του οποίου λήγει στις 9 Ιουλίου.

Στις 9 Ιουλίου θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μάριο Σεντένο στην ηγεσία του< Eurogroup, όπως ανέφερε ο ίδιος , με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Σεντένο ζήτησε ο ίδιος να παραιτηθεί από τη θέση του ΥΠΟΙΚ, και ανακοίνωσε ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Ζοάο Λεάο.

Από τις αρχές Μαίου η απόκλιση μεταξύ του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα έμοιαζε μη αναστρέψιμη. Αιτία του κακού αποτέλεσε ένα κρατικό δάνειο ύψους 850 εκατομ. ευρώ για την στήριξη μιας ζημιογόνου τράπεζας, της Novo Banco που εκταμίευσε ο Μάριο Σεντένο . Ο καυγάς κορυφώθηκε στο κοινοβούλιο στα μέσα Μαίου, όπου ο πρωθυπουργός εξετέθη καθώς έγινε σαφές ότι δεν είχε λάβει γνώση για την εκταμίευση του δανείου. Μάλιστα ήταν για τον ίδιο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς είχε διακηρύξει στο παρελθόν ότι δε θα δοθούν άλλα κρατικά δάνεια πριν γίνει έλεγχος των οικονομικών της Novo Banco.

Από τα τέλη Απριλίο,υ η ένταση στην πορτογαλική κυβέρνηση είχε χτυπήσει κόκκινο, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση Σεντένο. «Δεν μπορεί να παραμείνει», έγραψε στο twitter ο Ρούι Ρίο, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. «Είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να διατηρεί στη θέση του ένα υπουργό που δεν τιμά την εμπιστοσύνη του».

Ο Σεντένο, περί τα μέσα Μαϊου, αποδέχθηκε ότι υπήρξε «δυσλειτουργία στην επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού για την εκταμίευση του δανείου». Επέμεινε όμως επί της ουσίας στην ορθότητα της εκταμίευσης, λέγοντας ότι το δάνειο έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό και πως η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να το εκταμιεύσει καθώς τη δέσμευε συμφωνία του 2014 για τη στήριξη της συγκεκριμένης τράπεζας. Από νομικής άποψης αυτό ισχύει, όμως ο Σεντένο βγήκε αποδυναμωμένος, αναφέρει το Politico.

Πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ τους. Μετά το πέρας της συνάντησής τους ο Κόστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωνε «την προσωπική και πολιτική του εμπιστοσύνη» στον Σεντένο. Λιγότερο από ένα μήνα μετά ήρθε η επίσημη ανακοίνωση παραίτησης.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ