Οικονομία ΗΠΑ: Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Μοιραστείτε το:

Η αδύναμη ζήτηση αναγκάζει τους Αμερικανούς εργοδότες να απολύσουν εργαζομένους, διατηρώντας τον αριθμό των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, παρόλο που οι επιχειρήσεις έχουν ξανανοίξει, γεγονός που στηρίζει την άποψη ότι η αγορά εργασίας μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από την πανδημία της COVID-19. Οι νέες αιτήσεων για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στο 1,48 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 20 Ιουνίου, από το 1,54 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η εβδομαδιαία έκθεση για τα επιδόματα ανεργίας έδειξε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ενώ έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που πολλές επιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να λειτουργούν, ύστερα από την αναστολή της δραστηριότητάς τους στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των αιτήσεων θα διαμορφωθεί στο 1,3 εκατ. Οι αιτήσεις έχουν μειωθεί από το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. στο οποίο ανήλθαν στα τέλη Μαρτίου, αλλά ο ρυθμός της μείωσης έχει επιβραδυνθεί και ο αριθμός τους είναι διπλάσιος σε σχέση με το αποκορύφωμα της ύφεσης την περίοδο 2007-09.

ΔΝΤ: Παγκόσμια ύφεση 4,9% και εκτόξευση χρέους

Σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και μικρότερη ανάκαμψη της το 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την αναθεώρηση των προβλέψεων του Απριλίου (World Economic Outlook Update). Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει πιο εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο, το οποίο προβλέπεται ότι θα υπερβεί για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει εφέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ