Μητσοτάκης Σαρλ Μισέλ: Τηλεδιάσκεψη για το Ταμείο Ανάκαμψης [vid]

Μοιραστείτε το:

Τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το επικείμενο, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με κύρια θεματολογία το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν εκ νέου το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησαν επίσης το ζήτημα των Ευρωτουρκικών σχέσεων υπό το φως της ευρύτερης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 19 Ιουνίου, έληξε χωρίς αποτέλεσμα, με τους ηγέτες των 27 κρατών – μελών να επιμένουν στις θέσεις τους και να συμφωνούν ότι διαφωνούν. Ο Σαρλ Μισέλ είχε τονίσει την ανάγκη να ληφθεί γρήγορα μια συμφωνία, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι ως «ισορροπημένη και γενναιόδωρη». Στη συνέχεια, παρενέβη στην τηλεδιάσκεψη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δραματικούς τόνους, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς μια απότομη πτώση της τάξης του 13%. Παράλληλα, τόνισε πως η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα μέτρα από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης το κλίμα θα αλλάξει άμεσα.

Το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν

Από την πλευρά της, η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει ότι ορισμένοι ηγέτες ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να τη συνειδητοποιήσουν. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και τόνισε την ανάγκη για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναταραχών στις αγορές. Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι «το ταμείο ανάκαμψης δεν πρέπει να αποτελεί είσοδο σε μια μόνιμη ένωση χρέους – πρέπει επομένως να υπάρχει σαφές χρονικό όριο. Είναι επίσης απαραίτητο να συζητήσουμε πώς θα δαπανώνται τα χρήματα, πώς θα διανέμονται και με ποιους όρους θα πρέπει να δίνεται η όποια βοήθεια».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ