Φωτιά Μάτι: Ο ανακριτής ζητά αναβάθμιση του κατηγορητηρίου – Πιθανόν να μετατραπεί σε κακούργημα

Μοιραστείτε το:

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζητά ο ανακριτής. Συγκεκριμένα ο ανακριτής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, επικαλούμενος νέα στοιχεία, ζητά την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος. Ο δικαστικός λειτουργός κρίνει ότι για την υπόθεση της φωτιάς της 23 Ιουλίου 2018 πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Η νέα δίωξη που αιτείται ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, αφορά ενέργειες ή παραλείψεις υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας που διενεργείται. Τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ανακριτής πιθανώς προκύπτουν από τις εφόδους που πραγματοποίησε το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης και αντιμετώπισης της υπόθεσης.

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου θα αποφασίσει ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος. Η πυρκαγιά στο Μάτι είχε απολογισμό 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 20 ατόμων (πολιτικών προσώπων και επιχειρησιακών παραγόντων) για την υπόθεση της τραγωδίας. Μετά από πολύμηνη έρευνα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για: εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια. Αντίθετα οι εισαγγελικές αρχές είχαν εκδώσει απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων- εγκαυματιών.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε σε Ανακριτή, ο οποίος πραγματοποιεί εξονυχιστική έρευνα, συλλέγοντας όλο αυτό το διάστημα πρόσθετα στοιχεία που μπορεί να φωτίσουν ακόμα περισσότερο όλα όσα έγιναν στην τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 102 θύματα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ