Brexit συνέπειες: Αυξημένα τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές [vid]

Μοιραστείτε το:

Αυξάνονται τα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση θελήσουν να σπουδάσουν στη Βρετανία, από το ακαδημαϊκό έτος 2021. Την είδηση επιβεβαίωσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, ίσχυε το ίδιο καθεστώς για τους φοιτητές από χώρες της ΕΕ με τους ομολόγους τους Βρετανούς.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι φοιτητές είχαν πρόσβαση, εφόσον το επιθυμούσαν, σε κρατικά δάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου για να πληρώσουν τα δίδακτρα. Το Brexit, που θα γίνει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου, άλλαξε τα δεδομένα. «Μετά την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ελβετοί δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για το εγχώριο καθεστώς διδάκτρων και χρηματοοικονομική υποστήριξη από το Student Finance England για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και προχωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα μαθήματα των οποίων ξεκινούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021 / 22», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της προς το κοινοβούλιο η αρμόδια για τα βρετανικά πανεπιστήμια υπουργός, Μισέλ Ντόνλαν.

Oxford University


Μέχρι σήμερα, τα ετήσια δίδακτρα για πτυχίο φθάνουν για τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς φοιτητές έως και τις 9.250 λίρες και για σπουδαστές άλλων χωρών κυμαίνονται από 10.000 £ (11.040 €) έως 38.000 £ (41.945 €), ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πτυχίο. Στη δήλωσή της, η Ντόνλαν επισημαίνει ότι από την αλλαγή αυτή εξαιρούνται οι υπήκοοι της ΕΕ, του ΕΟΧ και οι Ελβετοί που σπουδάζουν ήδη στη Βρετανία ή εκείνοι που ξεκινούν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021 λόγω της προστασίας που προσφέρει η Συμφωνία Απόσυρσης.

Η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά εισήλθε σε μεταβατική περίοδο έως το τέλος Δεκεμβρίου, κατά την οποία τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα και των Βρετανών στην ΕΕ παραμένουν αμετάβλητα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές Μαΐου 2020, για τη μελλοντική τους σχέση, είχε λήξει χωρίς αποτέλεσμα. Μειώθηκαν έτσι περαιτέρω οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν», είχε δηλώσει Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών. Οι δύο πλευρές θα κληθούν να αξιολογήσουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις και να θέσουν το θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης. (διαβάστε αναλυτικά)

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ