Συναγερμός στις Αρχές – Πρώτο κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές

Μοιραστείτε το:

Συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τρίτης κρούσμα κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 33χρονο που κρατούταν στη δεύτερη πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Διακομίζεται από τα εξωτερικά ιατρεία του Ιπποκρατείου στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί για το κρούσμα ώστε να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους στους χώρους των φυλακών.

Με κείμενο τους οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό είχαν εκφράσει την ανησυχία τους από την αρχή της πανδημίας ζητώντας αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Αυτή τη στιγμή στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού συνωστίζονται πάνω από 1200 κρατούμενοι/ες. Διατρέχουμε τον κίνδυνο εφ’ όσον προσβληθούμε από τον ιό του κορονοϊού να υπάρξει μαζική εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στις φυλακές και να έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες και θανάτους από τον γενικότερο πληθυσμό καθώς επίσης υπάρχουν πολλοί-ες κρατούμενοι-ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπερήλικες-οι, άρρωστοι, καρκινοπαθείς, έγκυες, μωρομάνες.

Με την έναρξη της κρίσης του, τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στις φυλακές ήταν εις βάρος των κρατουμένων καθώς απαγορεύτηκαν τα ελεύθερα επισκεπτήρια με συγγενείς και δικηγόρους ενώ δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πράγματα (ρούχα, τρόφιμα, βιβλία, τα πάντα). Ένα μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και νόμιμα είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, πράγμα που θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει το υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές. Μπορεί να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των φυλακών αν αποφυλακιστούν άμεσα όσοι/ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών).

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα σε ευρεία κλίμακα για πολλές περιπτώσεις κρατουμένων (με έξοδα του δημοσίου όπου χρειάζεται) για κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για υπερήλικες και άτομα με προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, με καρδιακά προβλήματα, έγκυες, μητέρες ανηλίκων). Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί να κινδυνέψει η ζωή των ανθρώπων αν προσβληθούν από τον ιό», έγραφαν στο κείμενο τους ζητώντας αποσυμφόρηση ως μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού

Το αίτημα τους δεν είχε γίνει δεκτό, ενώ είχαν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις, απέχοντας από τις εργασίες τους.

Τα σημερινά κρούσματα

«Σήμερα ανακοινώνουμε 16 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3302, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. 728 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1844 (55.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 61 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», σημειώνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

«Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», προσθέτει.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ