Στέφανος Γκίκας: Η σημερινή κατάσταση μοιάζει με την περίοδο των Ιμίων

Με την περίοδο των Ιμίων παρομοίασε ο βουλευτής της ΝΔ και Αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία, Στέφανος Γκίκας, τα όσα βιώνουμε ως χώρα, με τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, όπως είπε σε συνέντευξή του στον FOCUS FM 103,6. Ο κ.Γκίκας έκανε λόγο για ποιοτική και ποσοτική αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, εκφράζοντας την ελπίδα η γείτονα να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές». «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πράξη, δεν έχουμε την επιθετική κίνηση, έχουμε την επιθετική πρόθεση. Από την πρόθεση μέχρι την πράξη, μεσολαβεί τεράστιος χρόνος. Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ.Γκίκας, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η μόνη αντίδραση, είναι η δυναμική αντίδραση.

Έχοντας θητεύσει ως εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Άμυνας την περίοδο 2004-2007, αλλά κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ.Γκίκας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «σας λέω, ότι είναι μία περίοδος, που μου θυμίζει την περίοδο των Ιμίων, όταν ήμουν κυβερνήτης σε πυραυλάκατο στο Πολεμικό Ναυτικό. Ελπίζω και εύχομαι η Τουρκία να μην προβεί σε μία πράξη, που θα οδηγήσει σε κάποιο “θερμό” επεισόδιο και ενέχεται σε συμπλοκή. Πάντως η χώρα έχει ξεκαθαρίσει “κόκκινες γραμμές” και έχει πει, ότι δεν θα το επιτρέψει», υπογράμμισε ο κ.Γκίκας.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης και γιατί δεν επιβάλλονται από την ΕΕ πιο αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία, τόνισε, ότι «υπάρχει μία τεράστια διπλωματική προσπάθεια της κυβέρνησης, που ξεκίνησε από την περίοδο του Φεβρουαρίου –Μαρτίου, που είχαμε όλα αυτά τα γεγονότα (σ.σ. στον Έβρο) και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Η πίεση, που θα ασκήσει η διεθνής κοινότητα στην Τουρκία να μην προβεί στην απονενοημένη και πέραν κάθε εννοίας του Διεθνούς Δικαίου πράξη, θεωρώ, ότι θα είναι αποτρεπτική. Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε έτοιμοι, να απαντήσουμε όπως προσιδιάζει σε μία ευθεία εν τοις πράγμασι αμφισβήτηση εθνικού κυριαρχικού δικαιώματος».

Ο κ.Γκίκας τόνισε ακόμα ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν «ομόρροπα συμφέροντα» με την Ελλάδα και σημείωσε πως δε συμφέρει σε κανέναν μία ανάφλεξη με την Τουρκία», γιατί μπορεί να οδηγήσει σε «ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Εξηγώντας πως ορίζεται η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας, υπογράμμισε πως «κόκκινη γραμμή για εμάς είναι, όταν γίνουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι άλλο να πάει το γεωτρύπανο, να εγκατασταθεί και να ξεκινάει να τρυπάει και άλλο να γίνει μία διέλευση ενός επιστημονικού πλοίου, που βεβαίως θα είναι εκεί η ελληνική φρεγάτα, θα παρακολουθείται, είναι ανοιχτή θάλασσα και εκεί είναι μία άλλη κατάσταση», διευκρίνισε ο κ.Γκίκας.
Για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που ζητεί η αντιπολίτευση, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε, ότι αν η κατάσταση προχωρήσει σε “άλλο επίπεδο” θα γίνει, αλλά, όπως είπε, αυτό δίνει και ένα “μήνυμα κλιμάκωσης”.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80636 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*