Κινδυνεύει με «ξήλωμα» ο εισαγγελέας που άσκησε έφεση κατά του Μαρινάκη

Μια τέτοια κίνηση θα αφήσει, σαφώς, έκθετη τη χώρα

Πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι νέος Ελληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας θα είναι ο Δημήτρης Ζημιανίτης. Η επιλογή του έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια, από 12μελή ανεξάρτητη επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δεύτερο στη σειρά κατάταξης τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο και τρίτο στη σειρά τον Λάμπρο Πατσαβέλα. Θεωρητικώς, ο Ζημιανίτης πρέπει να αναλάβει καθήκοντα εντός του 2020. Μαθαίνω, όμως, ότι κάποιοι δεν βλέπουν θετικά την επιλογή του και προσπαθούν να υψώσουν εμπόδια.

Για την ιστορία και μόνο, σας ενημερώνω πως το 2014 ο Ζημιανίτης μπήκε στο στόχαστρο ορισμένων εξωθεσμικών παράκεντρων, όταν λόγω της θέσης του στη διοίκηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών υπέγραψε έφεση κατά της αθωωτικής -λόγω αμφιβολιών- απόφασης του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο των «ερυθρολεύκων» Σάββα Θεοδωρίδη, που κατηγορούνταν για παραβίαση του άρθρου 132 του αθλητικού νόμου (προσυνεννόηση αγώνα) για τον τελικό του Κυπέλλου το 2013, μεταξύ Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης.

4519814.jpg

Πληροφορήθηκα, που λέτε, πως η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προτίθεται να κάνει «bypass» στην επιλογή Ζημιανίτη και στο Συμβούλιο Υπουργών τον Δεκέμβριο να προτείνει τον τρίτο στη σειρά κατάταξης. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Κώστας Τσιάρας θα επιδιώξει τέτοια παράκαμψη, καθώς τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρά. Βλέπετε, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας ελέγχει και το κράτος από το οποίο προέρχεται. Με βάση τον Κανονισμό 1839/2917 περί Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μετά την αξιολόγηση και την κατάταξη των τριών υποψηφίων κάθε κράτους από την ανεξάρτητη, ad hoc συσταθείσα 12μελή επιτροπή, η οποία και καταρτίζει reasoned opinion, το Συμβούλιο «επιλέγει και διορίζει» τους Ευρωπαίους εισαγγελείς.

Εικόνα αδιαφάνειας

Η reasoned opinion της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική, όμως το Συμβούλιο δεν είθισται να επιλέγει άλλο πρόσωπο απ’ ό,τι η Επιτροπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να έχει ισχυρούς λόγους για να παρακάμψει τη βαθμολόγηση και την ειδική αιτιολόγηση. Μια τέτοια κίνηση θα αφήσει, σαφώς, έκθετη τη χώρα. Διότι αφενός θα εμφανίζεται να αγνοεί τις διαδικασίες επιλογής σε υψηλές, ανεξάρτητες από το κράτος θέσεις και αφετέρου θα δίνει μια εικόνα αδιαφάνειας, καθώς πρόκειται για θέση εκπροσώπου σε ανεξάρτητο από το κράτος δικαστικό ελεγκτικό μηχανισμό, στην οποία παρακάμπτεται ο πρώτος επιλεγείς από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διοριστεί ο τελευταίος, αλλά αρεστός στο κράτος.

Από τη στήλη «Παραπολιτικά» του «Εθνους της Κυριακής»

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*