Καιρός – «Βικτόρια»: «Σαρώνεται» η χώρα – Προειδοποίησεις για ακραία φαινόμενα

Ποιες περιοχές εμφανίζουν την μεγαλύτερη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα

Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, ενώ αναμένεται να βαθύνει σημαντικά φτάνοντας στα όρια της μετεωρολογιακής βόμβας. Είναι η κακοκαιρία Βικτόρια , η οποία σαρώνει τη χώρα μας από τα δυτικά στα ανατολικά εδώ και κάποιες ώρες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Τετάρτη θα είναι μια δύσκολη μέρα. Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού βρίσκεται στα νότια τμήματα της Σικελίας, παίρνει ενέργεια και υγρασία και σιγά σιγά μετατοπίζεται ανατολικά. 

Χαρακτηριστική είναι η νέφωση που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ενώ ο στρόβιλος στα δυτικά τμήματα της Σικελίας, είναι η «μετεωρολογική βόμβα», το ισχυρό και βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που μετατοπίζεται ανατολικότερα. Ο στρόβιλος μεταφέρει πιο υγρές και πιο ασταθείς αέριες μάζες, για αυτό και και η Τετάρτη θα είναι η δυσκολότερη ημέρα με πολλές και ισχυρές βροχές στο σύνολο της χώρας.

Οι περιοχές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα είναι το σύνολο του Ιονίου πελάγους, η δυτική Στερεά, όλη η Πελοπόννησος αλλά και η ανατολική Στερεά Ελλάδα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην Αττική, όπου θα πέσει μεγάλος όγκος νερού ιδιαίτερα το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η δυτική και η κεντρική Κρήτη, όπως επίσης και το ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο χρειάζονται μεγάλη προσοχή, καθώς είναι πιθανή η εμφάνιση υδροστροβίλων, γιατί το σύστημα αυτό φέρει πολύ μεγάλη αστάθεια.

Πολλοί δυνατοί θα είναι οι άνεμοι σε Ιόνιο και Αιγαίο. Στο Ιόνιο η ένταση των ανέμων θα φτάσει 8 τοπικά και 9 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο μέχρι 7 μποφόρ.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του Open TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Έρχεται η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 16 μηνών

Θέμα ωρών είναι πλέον το «χτύπημα» της «Βικτόρια» και στην ανατολική Ελλάδα, με έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς  χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 16 μηνών. Ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χωρίς αμφιβολία θα είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει από το καλοκαίρι που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ήδη επί ποδός, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική. Ήδη έχουμε τα πρώτα φαινόμενα στη Ζάκυνθο, στα Ιόνια Νησιά και μέχρι το απόγευμα στη Δυτική Ελλάδα».

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σφοδρότητα της «Βικτόριας. «Το χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ενισχύεται στο Ιόνιο και κινείται ανατολικά. Θα επηρεάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα όλη τη χώρα. Θα υπάρχουν καταιγίδες, έντονη βροχόπτωση που θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η βροχή θα συνοδεύεται με δυνατούς νοτιοανατολικούς ανέμους» είπε στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» τη Ζάκυνθο

Με χαρακτηριστικά τους ισχυρούς νότιους ανέμους, τις έντονες βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις, η «Βικτορια» έχει προκαλέσει, ήδη, αναστάτωση στην πόλη της Ζακύνθου, ενώ έχουν ήδη αναβληθεί δρομολόγια προς και από την Κυλλήνη.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία που καλύπτει το δρομολόγιο Ζάκυνθος – Κυλλήνη και Κυλλήνη Ζάκυνθος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή τα καιρικά φαινόμενα που έχουν ξεκινήσει να πλήττουν την περιοχή του Ιονίου:

«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό πως σύμφωνα με νεώτερο Έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων της Ε.Μ.Υ. (12/11/19 09:30 UTC) δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια από Ζάκυνθο για Κυλλήνη στις 10:15, 14:45 και 19:00, από Κυλλήνη για Ζάκυνθο στις 12:30, 17:00 και 21:00, από Πόρο για Κυλλήνη στις 09:15, 14:45 και 19:00, από Κυλλήνη για Πόρο στις 12:30, 17:00 και 21:00, από Πάτρα για Σάμη και Ιθάκη στις 13:00, από Σάμη για Ιθάκη στις 16:45, από Ιθάκη για Σάμη στις 17:15. Για τα δρομολόγια στις 13/11 θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86266 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*