Καρόλα Ρακέτε στο ethnos.gr: Ναι, θα το έκανα ξανά και ξανά

«Θα το έκανα ξανά και ξανά. Υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη από πλοία διάσωσης στη Μεσόγειο, που δεν έχω την πολυτέλεια να μην το κάνω». Αυτό απάντησε σε ερώτηση του ethnos.gr η καπετάνισσα, Καρόλα Ρακέτε, που έγινε σύμβολο της αλληλεγγύης, όταν κόντρα «στον νόμο και την τάξη» του Ματέο Σαλβίνι κατάφερε να διασώσει 40 μετανάστες. Ήταν η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3 που αποφάσισε να σπάσει την απαγόρευση που είχε επιβληθεί από τις ιταλικές Αρχές και να δέσει στη Λαμπεντούζα.

Χρειάστηκε να διεμβολίσει σκάφος του ιταλικού Λιμενικού, να περιμένει 17 μέρες για απάντηση και τελικά να κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα. Σε βάρος της επιβλήθηκε πρόστιμο 16.600 ευρώ και η υπόθεσή της εξακολουθεί να εκκρεμεί στην ιταλική Δικαιοσύνη.

«Η κατάσταση πάνω στο πλοίο ήταν δύσκολη. Πολλοί επιβαίνοντες είχαν περάσει βασανιστήρια, είχαν λάβει ανεπαρκή ή κακή θεραπεία, υπέφεραν από μετα-τραυματικό στρες. Το να βρίσκονται σε ένα σκάφος που επί 17 μέρες υπήρχε διαπραγμάτευση για το μέλλον τους, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Φοβόμουν αυτοτραυματισμούς. Αυτό με έκανε να επιμείνω. Τα καταφέραμε τελικά», ανέφερε η Ρακέτε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, η καπετάνισσα-σύμβολο είχε συμμετάσχει σε ακρόαση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλεσμένη από τα μέλη δύο πολιτικών ομάδων, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) και των Πρασίνων. «Θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να παράσχει περισσότερα πλοία διάσωσης, διότι αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν λίγα πλοία και ο αριθμός των απελπισμένων είναι πιο μεγάλος από ποτέ», υπογράμμισε.

«Η έρευνα και η διάσωση στη Μεσόγειο και η αλληλεγγύη δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή 16 άτομα σε όλη την Ευρώπη που αντιμετωπίζουν τέτοιες κατηγορίες. Το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο είναι ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε η Ρακέτε.

Η ίδια αναγνώρισε ότι μετά τη σύλληψή της τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα στο ζήτημα. «Όμως πρέπει όλο αυτό το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε συγκεκριμένες πολιτικές και πράξεις. Έχει σημασία η κοινωνία των πολιτών να είναι εκεί, παρούσα και να διεκδικεί!», τόνισε. «Οφείλουμε να βοηθάμε τους ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους. Να προσέχουμε τι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αυτές τις μέρες (σ.σ. ενόψει νέας Κομισιόν) και να είμαστε σίγουροι ότι τα αιτήματά μας μπορούν να εισακουστούν», συμπλήρωσε.

Ρακέτε στο ethnos.gr: Η συμβίωση θα διώξει την άγνοια

Σε ερώτησή του ethnos.gr για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου περί του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, η Κάρολα Ρακέτε δήλωσε ότι της φάνηκε «εξωφρενικός ο τίτλος αυτός». «Με έκανε να νιώσω περίεργα και να αναρωτηθώ: “Ποιος θα προστατεύσει τον υπόλοιπο κόσμο από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής; Εκπέμπουμε πολύ διοξείδιο του άνθρακα, καταστρέφουμε περιοχές του πλανήτη, διώχνουμε τους ανθρώπους από τους τόπους τους. Αυτούς ποιος θα τους προστατεύσει;”», αναρωτήθηκε.

«Αυτό που με κάνει αισιόδοξη είναι ότι στη Γερμανία τουλάχιστον, στις περιοχές όπου διαμένουν πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε αντίθεση με τις περιοχές που είναι αμιγώς κατοικημένες από Γερμανούς. Συνεπώς, η ενσωμάτωση πρέπει να είναι ο στόχος μας, η συμβίωση είναι αυτό που θα διώξει την άγνοια που προκαλεί φόβο και αντιμεταναστευτικά αισθήματα», τόνισε.

Υπογράμμισε τέλος τη σημασία της αντιμετώπισης του ρατσιστικού λόγου «γιατί σύντομα ο λόγος αυτός γίνεται πράξεις», όπως είπε, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που είχε εκφραστεί κατά του ντυσίματος μουσουλμάνων γυναικών και αμέσως οι επιθέσεις σε βάρος τους αυξήθηκαν στη Βρετανία.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 77291 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*