Μιχάλης Μαραγκάκης στον Prisma 91,6: “Η χρήση υδρογονανθράκων αποφασίζει καθοριστικά την Κλιματική Αλλαγή.”

Με αφορμή το κάλεσμα διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το διοικητήριο Λευκάδας, από την επιτροπή κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις, το μέλος της επιτροπής Μιχάλης Μαρακάκης μίλησε στον Prisma 91,6.

Όπως ανέφερε η εξόρυξη είναι μία άκρως επικίνδυνη και ρυπογόνουσα διαδικασία σε όλα τα στάδια της. Στην έρευνα, εξόρυξη, αποθήκευση, πρωτογενή καθαρισμό, μεταφορά, διύληση και χρήση.

“Σήμερα αναπτύσσεται ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις και σε πάρα πολλές χώρες έχουν γίνει οι υποχωρήσεις από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έκαναν πολιτικές εξόρυξης και αυτό συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν  τις κοινωνίες.

Ένας παράγοντας που ακούγεται πάρα πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό και μέσα από διαμαρτυρίες μαθητών και συνολικά την παγκόσμια διαμαρτυρία που αναπτύσσεται και της διαβούλευσης των συμβουλίων, διεθνών οργανισμών και επιστημονικών κύκλων είναι το τεράστιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο η χρήση των υδρογονανθράκων το αποφασίζει καθοριστικά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες σε ρύπους προς την ατμόσφαιρα δημιουργώντας αυτό το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την τεράστια αυτή η ανατροπή στο φυσικό περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.”

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ξεκινούν να παραχωρηθούν τεράστιες εκτάσεις της Ελληνικής επικράτειας  των οποίων οι κοινωνίες αυτής της χώρας έχει αναπτύξει δραστηριότητες.

Στο Ιόνιο για παράδειγμα υπάρχει το ζήτημα της αλιείας το οποίο μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον ανταγωνιστικό που λειτουργούν οι εξορύξεις.

Σε αντίστοιχα οικόπεδα που παραχωρούνται σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα, πρόκειται για εξαιρετικά γόνιμες και παραγωγικές εκτάσεις, οι οποίες οι άνθρωποι παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, τα νερά τα οποία όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά, καθώς το νερό είναι πολύ πιο χρήσιμος και πλούσιος ορυκτός πλούτος από το πετρέλαιο.

Στην Λευκάδα για παράδειγμα ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας στηρίζεται στην αλιεία, το μεγαλύτερο μέρος στηρίζεται στον τουρισμό και δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι  επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων, απέναντι στο τουριστικό προϊόν που θέλουμε να προωθήσουμε.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5148 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*