Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δύο ρομποτάκια για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Πρωτοποριακό πρόγραμμα αναπτύσσεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση των επιδόσεων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Δύο ρομποτάκια αναλαμβάνουν να βοηθήσουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Στο πρωτοποριακό πρόγραμμα θα ενταχθούν 160 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (80 με αυτισμό και 80 με δυσλεξία), τα οποία θα συμμετέχουν σε 30 συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο.

Ειδικοί παιδαγωγοί θα προσπαθήσουν με τη χρήση δύο ρομπότ να βελτιώσουν τις επιδόσεις των παιδιών. Τα δύο ρομπότ σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές). Στόχος των συνεδριών θα είναι να καταφέρουν τα παιδιά αυτά να βελτιώσουν τις δεξιότητες της ανάγνωσης και της κατανόησης κειμένων, να αναπτύξουν τη σωστή χρήση γραμματικής και συντακτικού, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν αποτελεσματικές τεχνικές αυτοδιόρθωσης και αυτοοργάνωσης της μελέτης τους.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχολόγος Πέτρος Κεχαγιάς η καθεμία από τις δύο ομάδες παιδιών θα χωριστεί σε δύο υποομάδες οι οποίες θα μελετηθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν τα ρομπότ να συνεισφέρουν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Στην μία υποομάδα των παιδιών με αυτισμό με την βοήθεια παιδαγωγού θα γίνονται παρεμβάσεις για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ στη δεύτερη υποομάδα θα γίνεται το ίδιο, με τη διαφορά ότι εκτός από τον παιδαγωγό θα γίνεται και χρήση ρομπότ. Κάτι ανάλογο θα γίνεται και σε παιδιά με δυσλεξία, όπου ο στόχος θα είναι η ανάπτυξη του λεξιλογίου και τεχνικών αυτοδιόρθωσης και αυτοοργάνωσης της μελέτης τους.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνικά Ρομπότ ως Εργαλεία στην Ειδική Εκπαίδευση (ΚοιΡο3Ε)» της δράσης ΕΣΠΑ «Ερευνών-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Το έργο συντονίζεται από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές του ΤΕΙ ΑΜΘ, με εταίρους το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ( Δ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ και Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ), την Πρότυπη Θεραπευτική και Συμβουλευτική Μονάδα ΠΡΑΞΙΣ, που δραστηριοποιείται στην Καβάλα, το Κέντρο Παιδιού και Γονέα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη καθώς και την εταιρία ΕUROACTION AE.

rompot_mathisiakes_dyskolies_1.png

 

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86256 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*