Ο Ερντογάν δελεάζει τους Ευρωπαίους για την ζώνη ασφαλείας στην Συρία

Η σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στην βόρεια Συρία θα μπορούσε να φιλοξενήσει 2 έως 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να δελεάσει τους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν τα σχέδιά του.

Η Άγκυρα θέλει πάση θυσία την δημιουργία της ζώνης στην παραμεθόρια περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, ώστε να αποκλιμακώσει τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό και να απωθήσει τους κούρδους αντάρτες που κυριαρχούν στην περιοχή. Όμως δεν έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς κι έχει τονώσει την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Στις σημερινές δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρο προσφέρθηκε ανοιχτά να μετεγκαταστήσει στην βόρεια Συρία και πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στην Γηραιά Ήπειρο.

Προειδοποίησε ωστόσο εκ νέου πως εάν δεν έχει βρεθεί λύση η Άγκυρα θα δράσει μονομερώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εάν η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίξει τα τουρκικά σχέδια για ζώνη ασφαλείας.

Επανέλαβε ότι η Άγκυρα ήδη φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και δεν έχει την δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερους εάν κλιμακωθεί η κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Κάνοντας ασφαλή [τα εδάφη] ανατολικά του Ευφράτη […] μπορούμε να μετεγκαταστήσουμε δύο-τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους που σήμερα ζουν στην χώρα μας και την Ευρώπη», είπε.

Συνέδεσε μάλιστα την χωρητικότητα
της ζώνης με το βάθος της, ουσιαστικά διαμηνύοντας ότι όσο περισσότερο απωθηθούν οι κούρδοι μαχητές τόσο περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Θέλουμε να δούμε ισχυρή στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο στο θέμα του Ιντλίμπ όσο και στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη», προσέθεσε. «Έχουμε μπουχτίσει με τις λέξεις, περιμένουμε πράξεις».

Πηγή: skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 77136 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*