Πετρέλαιο: Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΕΕ και Κίνα κρατώντας αποστάσεις από ΗΠΑ

Αυτοσυγκράτηση ζήτησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα μετά τις επιθέσεις σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία, αποφεύγοντας να ενστερνιστούν την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπαίτιο για τα χτυπήματα είναι το Ιράν.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι σημαντικό να διαλευκανθούν τα γεγονότα προτού αποδοθεί ευθύνη. Επεσήμανε πως οι Βρυξέλλες ζητούν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και αποκλιμάκωση της έντασης.

Η τοποθέτηση της Κομισιόν ουσιαστικά σημαίνει πως η ΕΕ επιμένει στην ήπια γραμμή που υιοθέτησε το Σαββατοκύριακο, μολονότι το τελευταίο 24ωρο η Ουάσιγκτον έχει διαρρεύσει στοιχεία που, όπως υποστηρίζει, καταδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης στα πλήγματα.

Πιο σκληρή γραμμή υιοθέτησε η Κίνα, η οποία διεμήνυσε πως είναι ανεύθυνο να επιρρίπτονται ευθύνες δίχως απτές αποδείξεις.

«Το να σκεφτόμαστε ποιον να κατηγορήσουμε εν απουσία οριστικής έρευνας νομίζω, από μόνο του, δεν είναι ιδιαίτερα υπεύθυνο», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Κάλεσε για ψυχραιμία, σημειώνοντας πως η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε κίνηση που θα διευρύνει ή θα επιδεινώσει την σύρραξη.

Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις. Την ευθύνη έχουν αναλάβει οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν στον πόλεμο κατά της Σαουδικής Αραβίας και άλλων σουνιτικών δυνάμεων στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει μέσω Twitter ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη και οπλισμένη («locked and loaded»), ανάλογα με το πόρισμα του Ριάντ για τους υπαίτιους της επίθεσης, αν και ούτως ή άλλως έχει εικόνα του δράστη.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος διέρρευσε νωρίτερα πως τα ευρήματα καταδεικνύουν πως τα βλήματα που έπληξαν τις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις δεν προήλθαν από τον νότο, όπου βρίσκεται η Υεμένη, αλλά από δυτικά-νοτιοδυτικά όπου βρίσκεται το Ιράν και το Ιράκ.

Πηγή: skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 76392 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*