Καναδάς: Η Οτάβα δεν θα βοηθήσει τον “Τζιχάντι Τζακ” να επιστρέψει

Ο Καναδός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ραλφ Γκούντεϊλ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Οτάβα δεν σκοπεύει να βοηθήσει τον Τζαν Λετς, τον επονομαζόμενο «Τζιχάντι Τζακ» ο οποίος εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2014, να επιστρέψει στον Καναδά για να δικαστεί.

Ο Λετς, ένας Βρετανοκαναδός 24 ετών, κρατείται αυτή τη στιγμή στη Συρία από τις κουρδικές δυνάμεις που τον αιχμαλώτισαν το 2017. Η Βρετανία του αφαίρεσε τη βρετανική υπηκοότητα πριν μερικές ημέρες.

«Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να διευκολύνουμε την επιστροφή του (…) και δεν έχουμε καμία πρόθεση να διευκολύνουμε την επιστροφή του», τόνισε ο Γκούντεϊλ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό αρνούνταν να ανακοινώσει ξεκάθαρα αν σκόπευε να βοηθήσει στον επαναπατρισμό του Τζακ Λετς.

«Πρώτη μας υποχρέωση είναι να φροντίσουμε την εθνική ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια των Καναδών», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Το πρόσωπο αυτό, όπως και άλλοι σαν εκείνον, έλαβαν την απόφαση να εγκαταλείψουν τα προνόμια της καναδικής δημοκρατίας για να διασχίσουν τον μισό πλανήτη και να συνεργαστούν με τους πιο βίαιους και ειδεχθείς τρομοκράτες που έχουμε δει εδώ και πολλές γενιές», εξήγησε ο Γκούντεϊλ.

«Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους. Θα φροντίσουμε να εφαρμοστούν ο νόμος και το Σύνταγμα, αλλά δεν θα διευκολύνουμε την επιστροφή τους», τόνισε.

Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό έχουν ακυρώσει νομοθεσία που επέτρεπε την αφαίρεση της υπηκοότητας από όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία. Αυτό και η δήλωση του Καναδού πρωθυπουργού ότι «ένας Καναδός είναι ένας Καναδός είναι ένας Καναδός» έχουν αποτελέσει αφορμή για πολλές επικρίσεις από αντιπάλους του ότι αντιμετωπίζει με χαλαρότητα το ζήτημα της εθνικής Ασφάλειας.

Μάλιστα τη Δευτέρα ο αντίπαλος του Τριντό στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο Άντριου Σιρ, τόνισε ότι αν εκλεγεί, «δεν θα σηκώσω το δακτυλάκι μου» για να βοηθήσει τον Λετς.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ο ίδιος ο Λετς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ο Καναδάς να τον δεχθεί πίσω.

Ο Τζακ Λετς ασπάστηκε το Ισλάμ και έφυγε από το σπίτι της οικογένειάς του τον Μάιο του 2014. Έφτασε αρχικά στην Ιορδανία, απ’ όπου συνέχισε το ταξίδι του για το Κουβέιτ. Κατόπιν παντρεύτηκε στο Ιράκ και κατέληξε στη Συρία, σε ηλικία 18 ετών.

Τον Μάιο του 2017 αιχμαλωτίστηκε από τις κουρδικές δυνάμεις την ώρα που προσπαθούσε να καταφύγει στην Τουρκία και πλέον κρατείται στη βόρεια Συρία.

Τον Ιούνιο οι γονείς του κρίθηκαν ένοχοι για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας επειδή του είχαν στείλει χρήματα στη Συρία και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή.

Πηγή: skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 70741 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*