Μαρτύριο διαρκείας για την πόλη της Λευκάδας από την δυσοσμία των σκουπιδιών

Ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια βιώνει η Λευκάδα φέτος εξαιτίας της δραματικής κατάστασης με την χωματερή και την έντονη δυσοσμία που κάνει ανυπόφορη την ζωή των κατοίκων στην πόλη.

Οι συνέπειες για τον τουρισμό αναπόφευκτες και πιθανότατα να τις βιώσουμε την επόμενη τουριστική περίοδο.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση βλέπουμε τις δραματικές εκκλήσεις των επιχειρηματιών να ζητούν απελπισμένα να γίνει κάτι για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από τον δήμο Λευκάδας που να προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση, η για να το θέσω διαφορετικά που να μας ενημερώνει για τα άμεσα βήματα και δράσεις που γίνονται.

Να ειπωθεί τουλάχιστον ένας οδικός χάρτης μιας μεταβατικής λύσης πριν την δημιουργία του εργοστασίου της ΜΟΠΑΚ καθώς ότι μαθαίνουμε είναι από το ρεπορτάζ και τους καλεσμένους στο ραδιόφωνο.

Και ενώ ακούγεται η λύση της μεταφοράς τον σκουπιδιών έστω και με αλμυρό κόστος στα Γιάννενα, πριν λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι.

Ωστόσο είχε πει και κάτι άλλο  ότι η Λευκάδα μπορεί να τα μεταφέρει μέσω εισαγγελικής παρέμβασης και να ισχυριστούν ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας, να εξαπλωθούν αρρώστιες οπότε θα πρέπει να τα πάρουν τα Γιάννενα μέσω μιας κοινής υπουργικής απόφασης.

 

Δεν είμαι ειδικός για να ξέρω ποιες είναι οι συνθήκες αυτές, αλλά δεν μπορεί σε καθημερινή βάση να μυρίζουμε αέρια που δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό βλάπτουν την δημόσια υγεία.

Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποια είναι αυτά τα κριτήρια και ποιος μπορεί να κρίνει αν αυτή την στιγμή η ωρολογιακή βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί..

Επίσης ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να παραμένει στο σκοτάδι και να μην υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση στους πολίτες που περνάνε ένα από τα πιο μαρτυρικά καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων.

Όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί και από δημοτικούς συμβούλους είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη μιας δημόσιας συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για να ενημερωθούν οι πολίτες.

 

Το σημερινό σχόλιο   Νίκου Καββαδά στο Facebook κατά την ταπεινή μου άποψη είναι γροθιά στο στομάχι.

 

Ξύπνησα για ακόμα μια φορά από την βρώμα των σκουπιδιών που μπαίνει από τα παράθυρα του σπιτιού μου.

Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι είμαστε τα θύματα μιας γενοκτονίας. Ήδη κάποιοι πλήρωσαν και άλλοι το πληρώνουν με την ζωή τους.

Συμπολίτης μας, σήμερα μου έδειχνε την αντιασφυξιογόνα μάσκα που παρήγγειλε την οποία θα φοράει προκειμένου να μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια.

Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν ότι έλυσαν το πρόβλημα των σκουπιδιών, ενώ στην πραγματικότητα είναι εγκληματίες που μας θυσίασαν στον βωμό της ψήφου και του κόμματος.

Φοβάμαι για την ζωή μου. Την ζωή των φίλων μου, των αγαπημένων προσώπων και των συμπολιτών μου.

Λυπάμαι τους κατοίκους των απέναντι ακτών της Αιτωλοακαρνανίας που πληρώνουν το μάρμαρο χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Εμείς τουλάχιστον οι Λευκαδίτες, έχουμε μερίδιο ευθύνης.

Ντρέπομαι που άνθρωποι τους οποίους όλα τα προηγούμενα χρόνια “ζάλιζα” για τις ομορφιές του νησιού μας, θα διαβάσουν αυτό το post. Ελπίζω όμως να το δουν για να μην κάνουν το λάθος να περάσουν την πλωτή γέφυρα του νησιού.

Καληνύχτα βρωμερή Λευκάδα του “πολιτισμού” και της τοξίνης.

Υ.Γ. Μήπως πρέπει να αλλαχθεί το όνομα του νησιού μας; Τι σχέση έχει το “λευκό” με αυτή την κατέλα ;

Παναγιώτης Κουνιάκης

 

 

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 6095 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*