Βησσαρίων Μίχας στον Prisma 91,6:”Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποψήφιος γιατρός με μπλοκάκι για το νοσοκομείο Λευκάδας. Περιμένω να επικοινωνήσει μαζί μου.”

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Λευκάδας Βησσαρίων Μίχας.

Ο κύριος Μίχας ανέφερε ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του από την διοίκηση του νοσοκομείου εδώ και αρκετό καιρό και περιμένει την άμεση αποδοχή της και την δημοσίευση της σε ΦΕΚ, γιατί όπως ανέφερε παρόλο που η επιλογή ήταν μία ανοιχτή διαδικασία, μέσω πρόσκλησης, προκήρυξης, κατάρτισης και δικαιολογητικών ανάλογα με τα προσόντα που προβλέπονται από το νόμο, θεωρώ ότι σε θέση ευθύνης δεν μπορείς να παραμένεις όταν υπάρχει βασική αντίθεση ανάμεσα σε αυτό που πιστεύεις, αναφορικά με το πολιτικό πρόγραμμα που καλούμαι να υλοποιήσω.”

“Όταν είμαι αντίθετος με το πολιτικό πρόγραμμα, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πρέπει να φύγω, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Ωστόσο παραμένουμε όσο καιρό χρειάζεται στην πρώτη γραμμή, γιατί πονάω πολύ το νέο νοσοκομείο Λευκάδας, καθώς δώσαμε πολύ σκληρές μάχες για να το λειτουργήσουμε.

Το νέο νοσοκομείο Λευκάδας τέθηκε σε λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ, οι εργολάβοι ακόμα έβαφαν οταν πήραμε την απόφαση να κάνουμε τη μετακίνηση, παρόλες τις αντιδράσεις κάποιων. Μάλιστα πριν από 10 μέρες η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, με πληροφόρησε ότι στο παλιό νοσοκομείο στο θάλαμο 14 της παθολογικής κλινικής έπεσε όλος ο σοβάς από το ταβάνι, φανταστείτε να ήμασταν εκεί, θα είχαμε βαριά τραυματίες και πιθανότατα θα σκοτώνονταν άνθρωπος.”

Κάποιοι στην αρχή με είχαν αμφισβητήσει επειδή είχα έρθει από την Πρέβεζα, λέγοντας ότι νομίζω πως είμαι διοικητής σε νοσοκομείο της Πρέβεζας, τελικά αποδείξαμε ότι είμαστε κάτι το διαφορετικό και ήρθε η ώρα εφόσον ο λαός επέλεξε άλλο πολιτικό σχέδιο για την υγεία εμείς να σηκωθούμε να φύγουμε, έτσι συμβαίνει στη δημοκρατία, δεν είμαστε κολλημένοι με τις καρέκλες, να μας ζητάει ο υπουργός να φύγουμε και εμείς να κρυβόμαστε πίσω από διατάξεις.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Λευκάδας και το θέμα που έχει προκύψει με τον αναισθησιολόγο, ο κύριος Μίχας ανέφερε ότι δεν είναι μόνο το νοσοκομείο Λευκάδας που έχει έλλειψη αναισθησιολόγου.

“Στη Ζάκυνθο πριν από 20 μέρες πήγαινε σε ο λόγος που είναι νησί, η Λευκάδα είναι νησιωτική περιοχή αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι πρώτη μας προτεραιότητα.

Είχαμε τον αναισθησιολόγο ο οποίος βγήκε σε σύνταξη, από το Νοέμβριο στέλναμε στο υπουργείο αιτήματα, οι θέσεις ήταν συγκεκριμένες, στις 25 Ιανουαρίου βγήκε η προκήρυξη για άμεση πρόσληψη επικουρικού και είναι ακόμα αναρτημένη, καθώς όποιος γνωρίζει άμεσα κάποιον αναισθησιολόγο έρχεται κατευθείαν στη Λευκάδα.

Τον Απρίλιο βγήκαν δύο θέσεις μονίμων αναισθησιολόγων, ωστόσο η προκήρυξη σταμάτησε λόγω εκλογών. Η συγκεκριμένη ειδικότητα απουσιάζει από τα νοσοκομεία, όπως και οι νεφρολόγοι, καθώς είχαμε υπογράψει τριετή σύμβαση με τον νεφρολόγο, ο οποίος πήρε τη θέση στα Γιάννενα και έφυγε.

Μετά την ξηρασία του 2010 με 2015 που δεν προκηρύσσονται θέσεις, ξαφνικά αρχισε να προκηρύσσονται θέσεις σε όλη την Ελλάδα, έτσι οι γιατροί όσοι δεν είχαν φύγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, είχαν τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών.”

Σε ερώτημα ακροατή ότι η συγκεκριμένη μονιμότητα θα έπρεπε να έχει ανοίξει προτού ο γιατρός φύγει στα Γιάννενα, αναφορικά με τον νεφρολόγο, απάντησε ότι είτε έτσι είτε αλλιώς θα έφευγε γιατί η οικογένειά του είναι στα Γιάννενα. 31/12 είχε λήξει η προηγούμενη σύμβαση επικουρικού, ανανεώσαμε τη σύμβαση για τρία χρόνια και είχε ήδη κάνει τα χρόνια γιατί νεφρολογική κλινική στα Γιάννενα και κάπου αλλού, αλλά επειδή η οικογένειά του ήταν εκεί επέλεξε τα Γιάννενα.

Αναφορικά με τον αναισθησιολόγο και την δυνατότητα πρόσληψης του με μπλοκάκι, απάντησε ότι υπάρχει μία διαμάχη, καθώς το μπλοκάκι είναι μία πρακτική που ακολουθείται σε έκτακτες καταστάσεις και εγώ είμαι υπέρ αυτής της κατάστασης, έστω και αν είναι μπάλωμα, διότι αν σου σκιστεί το παντελόνι, προτιμότερο είναι να είναι μπαλωμένο, παρά σκισμένο, ο κόσμος κινδυνεύει χωρίς αναισθησιολογική κάλυψη.

Έχει υπάρξει ένας χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων, από συνδικαλιστική παράταξη και τον κύριο βουλευτή χωρίς όμως να έχουμε μπει στην ουσία του πράγματος.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποψήφιος γιατρός με μπλοκάκι για το νοσοκομείο Λευκάδας. Ο κύριος βουλευτής την περασμένη εβδομάδα μου είπε ότι υπάρχει κάποιος γιατρός στην Αθήνα όποιος θέλει να προσληφθεί στο νοσοκομείο της Λευκάδας με μπλοκάκι.

Είπα στον κύριο βουλευτή ότι είναι πολύ θετική αυτή η προσπάθεια, καθώς ο ίδιος έχει σφοδρότατη επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα και αυτό το σέβομαι απόλυτα, καθώς είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής, επίσης  υπάρχει και η πίεση από τον κόσμο, ανεξάρτητα πολιτικών τοποθετήσεών του καθενός, όταν θα έρθεις στο νοσοκομείο θέλει να έχει αναισθησιολόγο.

Σέβομαι την προσπάθεια του συνολικά, ακόμα και τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, ερχόταν να ενημερωθεί, καθώς ο ίδιος έχει νοσηλευτεί και στο παλιό νοσοκομείο Λευκάδας και με αυτό θέλω να δείξω ότι πραγματικά ενδιαφέρεται και έχει σφοδρή επιθυμία να λυθεί.”

Όμως εκτός από την βούληση και τις προσπάθειες υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που μπορεί να είναι λεπτομέρειες, αλλά είναι υποχρεωτικές. Είπα στον κύριο βουλευτή ότι ο συγκεκριμένος γιατρός που ενδιαφέρεται πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας, να μας πει από ποτέ μέχρι πότε θέλει να εργαστεί και πόσα χρήματα ζητάει.

Είναι με μπλοκάκι, δεν έρχεται ως επιμελητής Α ή Β, μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου.

Εγώ σήμερα μίλησα ξανά με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού που τον συνάντησα χθες, άσχετα αν επιλέγω να μην βγάζω φωτογραφίες, ο ίδιος γνώριζε το πρόβλημα και του ανέφερα ότι πρέπει ο γιατρός να επικοινωνήσει μαζί μου για να μας δώσει όλες τις λεπτομέρειες, ώστε όταν εμείς διαβιβάσουμε το αίτημα πρέπει να έχουμε κοστολογημένη ακριβώς την πρόταση.

Αναφορικά με την πρόταση του Δ.Σ, είπε ότι τα συγκεκριμένα μέλη μιας παράταξης όσες φορές και αν φέρουμε το θέμα θα το καταψηφίσουν, καθώς είναι η βασική τους συνδικαλιστική αρχή.

Ανεξάρτητα όμως στις αποφάσεις του Συμβουλίου, εγώ είμαι σύμφωνος, όμως πρέπει η απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου να συνοδεύεται με την βεβαίωση δαπάνης και να γράψουμε συγκεκριμένα τι ζητάει ο γιατρός αναλυτικά.

Σχερικά  με το έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου όπου αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις στον συγκεκριμένο κωδικό για να καλυφθεί η δαπάνη, ανάφερε ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

“Εγώ καταλαβαίνω ότι ο βουλευτής κάτω από το άγχος του και την πίεση να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργεί όπως λειτουργεί από εκεί και πέρα υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία.”

Ο κύριος Μίχας πρόσθεσε ότι αν νομίζουν κάποιοι ότι τόσο εύκολα παρακάμπτεται το θέμα της μη τιμολόγησης και κοστολόγησης, ανεξάρτητα με την απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου και την ύπαρξη πιστώσεων, θα μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία της υπουργικής απόφασης.

“Το νοσοκομείο είναι υπηρεσία και όχι αυτόνομη Ομοσπονδία, αν υπήρχε ο υπουργός θα μπορούσε να βάλει την υπογραφή του, ωστόσο ο νόμος του το απαγορεύει από τη στιγμή που δεν υπάρχει η κοστολόγηση.”

Αναφορικά με την αναμόρφωση προϋπολογισμού και πάλι δεν είναι μία απλή διαδικασία, καθώς πρέπει να φτιάξουμε το αίτημα να το στείλουμε στην ΥΠΕ, θα μας το γυρίσει πίσω, θα το περάσουμε άλλο διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα πάει στο Υπουργείο για έγκριση, ακόμα και να υπάρχουν οι πιστώσεις.

Αν συζητήσουμε με τον γιατρό υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει με μπλοκάκι, τουλάχιστον από την πλευρά μου, παρόλο που το θεωρώ μπάλωμα, ούτε ποτέ ειπώθηκε στο συμβούλιο εκ μέρους μου ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε αυτή τη λύση απλά δεν μπορούσε να γίνει, συμπληρώνοντας ότι πιθανότατα ήταν δικό του λάθος που έκανα την εισήγηση.

Στην επισήμανση ότι ο βουλευτής το ανέφερε ότι ο γιατρός θα έρθει από τις 20 του μήνα, απάντησε ότι αυτό το του ανέφερε ο βουλευτής, όσο  έγκυρο πρόσωπο και αν είναι, καθώς μπορεί ο γιατρός να του πει θεωρητικά ότι δεν κάνει διακομιδές, θα πρέπει να συζητήσουμε.

Αν συμφωνήσουμε με την αμοιβή πρέπει να περάσουμε στο δεύτερο βήμα, καθώς είτε πρέπει να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού, να βρούμε χρήματα από άλλους κωδικούς, πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο, γιατί μπορεί να πάρω χρήματα από τον κωδικό για την επισκευή οχημάτων, για να το βάλω στο συγκεκριμένο, μπορεί ωστόσο να μείνει ένα ασθενοφόρο από μίζα και να μην μπορούμε να το φτιάξουμε.

Ακόμα όμως και να το ρισκάρουμε για να αρχίσει η διαδικασία τροποποίησης υπάρχει διαδικασία από σας περιέγραψα και αυτό θα πάρει το λιγότερο μία εβδομάδα.

Για παράδειγμα το νοσοκομείο έχει δεσμευμένα χρήματα για πετρέλαιο ύψους 600 χιλιάδων, καθώς αν ξεκινήσει ο διαγωνισμός αν λείψουν 100 ευρώ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και θα πεθάνει ο κόσμος από θερμοπληξία, γιατί το air condition στο νοσοκομείο δουλεύει με πετρέλαιο, τόσο καλό νοσοκομείο είχα σχεδιάσει.

Εκείνο που θα λύσει το πρόβλημα άμεσα είναι  η άμεση έγκριση για αύξηση πιστώσεων στο νοσοκομείο Λευκάδας. Τελικά το οικονομικό τμήμα της ΥΠΕ πιέστηκε και αποφάσισε επιτέλους να επιχορηγηθεί το νοσοκομείο Λευκάδας με πιστώσεις, ωστόσο θα πρέπει αυτό να το δω υπογεγραμμένο.

Αναφορικά με τους δύο επικουρικούς γιατρούς που ήταν να ενισχύσουν  το νοσοκομείο Λευκάδας και το λόγο που δεν έχουν εγκριθεί οι διαδικασίες για να έρθουν, απάντησε ότι η έγκρισή τους είχε γίνει προεκλογικά από την ΥΠΕ, εμείς είπαμε ότι θα του προσλάβουμε για τρεις μήνες, πιέσαμε να μας βρουν χρήματα, ωστόσο οι υπηρεσιακοί του Υπουργείου δεν υπογράφουν γιατί δεν έχουμε το σύνολο των χρημάτων, πιστεύω ότι σύντομα και αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

Η ΥΠΕ το έχει υπογράψει πριν τις εκλογές, είναι στο Υπουργείο για υπογραφή, αν βρεθούν τα χρήματα, από την πλευρά μας είμαστε θετικοί.”

Στο ερώτημα για ποιο λόγο από τη στιγμή που το νοσοκομείο Λευκάδας δεν έχει αναισθησιολόγο δεν αναζητούσαμε από γειτονικά νοσοκομεία που έχουν περισσότερους, ανέφερε ότι μέχρι και τον προηγούμενο μήνα ερχόταν από τα Ιωάννινα τρεις αναισθησιολόγοι, μετά σταμάτησαν να έρχονται, όμως ειδικά αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο γιατί παίρνουν τις άδειές τους.

Η Πρέβεζα είναι Β ζώνη κάνουν τρεις γιατροί 21 εφημερίες και ο Διοικητής τους δίνει πρόσθετες για να καλύπτουν όλο το μήνα, επιλέγουν να μη θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους και να έρθουν σε Λευκάδα.

Ο κύριος Μίχας ανέφερε ότι παρόλο που έχουμε μεταφερθεί στο νεο  νοσοκομείο, καλούμαστε να λειτουργήσουμε με τον προϋπολογισμό που είχαμε, από τη στιγμή που έχουν γίνει δεκάδες προσλήψεις καθώς μπήκαν νοσηλευτές και πλέον λειτουργεί η καρδιολογική κλινική.

Αυτά το 2012 είχαν κλείσει, έχουμε τέσσερις καρδιολόγους όταν η Λευκάδα δεν είχε κανέναν.

Οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου έχουν εκτιναχθεί, για αυτό και ήμασταν σε συζητήσεις με την προηγούμενη διοίκηση της πολιτικής ηγεσίας και είχε συμφωνηθεί, αμέσως μετά τη μεταφορά μας να γίνει αύξηση πιστώσεων 30%.

Αυτό αν δεν συμβεί το νοσοκομείο θα κλείσει, ανεξάρτητα αν βρω αναισθησιολόγο για 10 μέρες ή ένα μήνα.

Στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο, τονίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη αύξησης των πιστώσεων, ο βουλευτής έκανε την παρέμβασή του, αν δεν γίνει αυτό όμως το νοσοκομείο θα κλείσει.

Όλοι μας προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα, σέβομαι όλες τις προσπάθειες που κάνει ο κύριος Bουλευτής, μάλιστα τον είχα δει πέρυσι νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο και δεν είχε έρθει ποτέ να με ενημερώσει, ηρθε σαν τον τελευταίο απλό πολίτη.

Μπορώ να έχω μία διαφορετική πολιτική αντίληψη μαζί του, ωστόσο ως προς τη συμπεριφορά του σας επαναλαμβάνω ότι ήταν μέσα στο νοσοκομείο πέρυσι και εγώ σχεδόν κάθε πρωί που περνούσα τους θαλάμους τον είδα μαζί με τους άλλους ασθενείς και δεν ήρθε ποτέ να ζητήσει τίποτα.

Το ίδιο και για τον κύριο Δρακονταειδή που γέννησε η νύφη του και δεν ήρθε ποτέ να ζητήσει τίποτα, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που πέρναγαν από την πίσω πόρτα στους γιατρούς, θεσμικοί και είναι περίπου στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.

Αυτά πρέπει να τα τονίζουμε και να τα λέμε δημόσια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ Μίχας ευχαρίστησε μία σειρά ανθρώπων τους οποίους ονομάτισε για αυτό το επίτευγμα  τη μεταφορά και λειτουργία του νέου νοσοκομείου από το παλιό.

“Εγώ υπηρέτησα ένα πολιτικό σχέδιο, για καθολική ισότιμη όλων των πολιτών, είτε έχουν είτε όχι ΑΜΚΑ, είτε είναι κίτρινοι, πράσινοι ή μαυροι, είτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη, είτε όχι, νιώθω τιμή που συνεργάστηκα με την πρώην πολιτική ηγεσία, καθώς και με την νέα και πάλι ευχαριστημένος είμαι από την ελάχιστη συνεργασία, καθώς βρήκα ανταπόκριση στα θέματα του νοσοκομείου, με διαφωνίες στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8910 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*