ΥΠΕΞ: Η Τουρκία αψηφά προκλητικά το διεθνές δίκαιο με το «Γιαβούζ»

Ως προκλητική παραβίαση του διεθνούς δικαίου που κλιμακώνει την παραβατικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην πρώτη ανακοίνωσή μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Νίκο Δένδια το ΥΠΕΞ τονίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια στο ανατολικό τμήμα της μεσογειακής λεκάνης.

Προσθέτει αιχμηρά ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας απέχουν πολύ από την συμπεριφορά που οφείλει να έχει μία χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξελίξεις, συμπληρώνει η ελληνική διπλωματία, επιβεβαιώνουν την «ορθότητα» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε κατάρτιση προτάσεων για κυρώσεις στην Τουρκία.

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Οι πρώτες απτές προτάσεις θα συζητηθούν αύριο από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στην ατζέντα θα βρεθούν και οικονομικές ποινές όπως περικοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης και δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Αθήνα ελπίζει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Ιουλίου, δίχως να απαιτηθεί Σύνοδος Κορυφής.

Πηγή: Skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80654 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*