Την θέσπιση φόρου για τα τζαμιά εξετάζει η Γερμανία ελέω Ερντογάν

Το ενδεχόμενο θέσπισης «φόρου για τα τζαμιά» εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να θέσει τέλος στην εξάρτηση των μουσουλμανικών κέντρων λατρείας από ξένη χρηματοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Welt».

Η επιβολή εθελοντικού φόρου για την κάλυψη των εξόδων των τζαμιών είναι ένας «πιθανός δρόμος» προς τα εμπρός, σημείωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε κοινοβουλευτική απάντησή της, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Αρκετά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας έχουν ήδη διαμηνύσει πως στηρίζουν επί της αρχής την ιδέα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η ανησυχία πως ξένες χώρες, όπως η Τουρκία, ασκούν μεγάλη επιρροή στους περίπου 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που κατοικούν στην Γερμανία, πρωτίστως χάρη στους πόρους που διαθέτουν για την χρηματοδότηση τζαμιών στην Ευρώπη.

Στην Γερμανία, περίπου 900 τζαμιά ελέγχονται από την Τουρκική – Ισλαμική Ένωση του Θρησκευτικού Ινστιτούτου (Ditib), η οποία αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι ιμάμηδες που υπηρετούν στα εν λόγω τζαμιά μισθοδοτούνται από το τουρκικό Δημόσιο. Σε κάποιες περιπτώσεις ιμάμηδες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αστυνομικών ερευνών λόγω υποψιών πως κατασκοπεύουν επικριτές του κ. Ερντογάν – κυρίως αντιφρονούντες – για λογαριασμό της Άγκυρας.

Σε άλλες περιπτώσεις τζαμιά έχουν σφραγιστεί για την κήρυξη ριζοσπαστικών ή ακραίων ισλαμικών αντιλήψεων.

Τυχόν νομοθέτηση ειδικού φόρου για τα τζαμιά θα επιτρέψει στις κατά τόπους μουσουλμανικές κοινότητες να χρηματοδοτήσουν αυτόνομα τους λατρευτικούς χώρους τους.

Πηγή: skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 63034 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*