Ο Ηλίας Ιωακείμογλου στον Prisma 91,6

Την Δευτέρα 5/4 στο prisma radio 91.6 και ”στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος τηλεφωνικά στην εκπομπή του Χρήστου Τσούτση ήταν ο Ηλίας Ιωακείμογλου.

Ο Ηλίας Ιωακείμογλου είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού πολιτικής και οικονομικής θεωρίας “Θέσεις”. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και βιβλίων για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Πιο συγκεκριμένα ο Ηλίας Ιωακείμογλου άρχισε την συνεργασία του ως επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ από το 1993 έως σήμερα. Έχει διατελέσει επίσης επιστημονικός συνεργάτης της ΟΤΟΕ, του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ (2003-2011) και ιδιωτικών μελετητικών γραφείων.Αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1975 και από το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστήμιου της Grenoble το 1976. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών, άρθρων και βιβλίων για την κρίση και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, για τους μισθούς, την μακροοικονομική πολιτική, την απασχόληση και την ανεργία. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος των οικονομικών εφημερίδων Ημερησία και Κέρδος (1991-1998) στις οποίες δημοσίευσε περισσότερα από χίλια άρθρα για την ελληνική οικονομία. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής αγοράς εργασίας στο Πειραματικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ από το 1995 έως το 1997. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί επίσης στις ηλεκτρονικές ενημερωτικές ιστοσελίδες rednotebook, iskra, αλλά και στις εφημερίδες Εποχή, Αυγή ”ΕΦΣΥΝ” και αλλού.

Συζητήσαμε αρχικά με τον κ. Ιωακείμογλου για την πολιτική της κυβέρνησης στο τομέα της αύξησης των μισθών. Ο κ. Ιωακείμογλου τόνισε ότι η συγκεκριμένα αυξήσεις έχουν χαρακτήρα προεκλογικό παρόλα αυτά είναι θετικό ο γεγονός ότι μιλάμε εκ νέου στην χώρα μετά από πολύ καιρό ξανά για τους μισθούς.

”Η μεγάλη μείωση του κατώτατου μισθού που υπήρξε ήταν μια μεγάλη μείωση της υποτίμησης της εργασίας γενικά”.
”Ο σημερινός μέσος μισθός που είναι 850 ευρώ , είναι ένας μισθός ένδειας.”
”Η αύξηση 50 ευρώ σήμερα σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες του εργαζόμενου. ”

Στην συνέχεια ο κ. Ιωακείμογλου επισήμανε ότι με την μείωση του εργατικού κόστους , δεν είχαμε αύξηση της απασχόλησης ούτε μείωση των τιμών στην αγορά, όπως έλεγε το πρόγραμμα της τρόικας. Αντίστοιχα οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν, παρατηρούμε ελαστικά ωράρια και τα κέρδη που απέκτησαν επιχειρηματικοί όμιλοι δεν επαναεπενδύθηκαν.

Τέλος ακούσαμε την άποψη του κ. Ιωακείμογλου για την κατάσταση στα σωματεία αλλά και στην Ευρώπη όπου συντελούνται νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*