Με 23 χώρες η «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. για ξέπλυμα χρήματος

Την αντίδραση των ΗΠΑ προκάλεσε χθες η περίληψη του Πουέρτο Ρίκο, των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων και άλλων υπερπόντιων αμερικανικών περιοχών στον κατάλογο της Ε.Ε. με τις χώρες που υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να διενεργείται ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στον κατάλογο με τις 23 χώρες περιλαμβάνονται ακόμη η Αμερικανική Σαμόα και το Γκουάμ, αλλά και η Σαουδική Αραβία, ο Παναμάς και η Νιγηρία. Ολες αυτές οι χώρες θα βρεθούν στο στόχαστρο αυστηρότερων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση των παράνομων χρηματορροών. Μεταξύ άλλων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ισχυρότερα κανονιστικά εμπόδια όταν θα συναλλάσσονται με πελάτες από αυτές τις 23 χώρες.

Ο κατάλογος θα πρέπει να υιοθετηθεί επισήμως από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από το Ευρωκοινοβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ. «Τράπεζες και άλλες οντότητες που καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί καταπολέμησης του ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος θα πρέπει να εφαρμόσουν αυξημένους ελέγχους σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν πελάτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από αυτές τις τρίτες χώρες ώστε να εντοπίζονται αποτελεσματικότερα ύποπτες ροές χρημάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ε.Ε.

Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε χθες πως έχει «σημαντικό προβληματισμό σε σχέση με την ουσία του καταλόγου και με τη λανθασμένη μεθοδολογία με την οποία συντάχθηκε», προσθέτοντας πως η νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που ισχύει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ ισχύει και στις υπερπόντιες περιοχές. Η ανακοίνωση του νέου καταλόγου από την Κομισιόν γίνεται μετά το πρόσφατο σκάνδαλο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ύψους περίπου 200 δισ. από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μέσω του υποκαταστήματος της Danske Bank στην Εσθονία. Η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Κομισιόν.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 46105 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*