Δυσοίωνες ενδείξεις για την οικονομία των ΗΠΑ

Οι φόβοι για τον κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία υποχώρησαν ύστερα από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη.

Εντούτοις υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που υπενθυμίζουν πως κάποια μεγέθη της οικονομίας και κατ’ επέκταση των χρηματιστηριακών αγορών παραμένουν ευάλωτα. Ενα από αυτά τα σημάδια είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για αποτελέσματα των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου.

Εχοντας ήδη καλύψει ενάμιση μήνα από την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, αναλυτές της αγοράς αναμένουν πως τα κέρδη των εταιρειών που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 θα υποχωρήσουν κατά 1,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων FactSet. Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή του κλίματος συγκριτικά με τις αρχές του 2019, όταν αναλυτές της αγοράς διέβλεπαν αύξηση των κερδών κατά 3,3% από το α΄ τρίμηνο του 2018. Ακόμη υψηλότερες ήταν οι προσδοκίες των αναλυτών πριν από τον Οκτώβριο, δηλαδή λίγο προτού κυριαρχήσουν έντονες πτωτικές τάσεις στη Wall Street και στις διεθνείς αγορές. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν ήταν ακόμη σχετικά ακμαίο το επενδυτικό κλίμα, οι προβλέψεις για την ενίσχυση των κερδών των εταιρειών του S&P 500 έφθαναν το 6,6% για το α΄ τρίμηνο του 2019.

Τα εταιρικά κέρδη δεν αποτελούν σημείο αναφοράς για την ευρύτερη κατάσταση μιας οικονομίας, αλλά επηρεάζουν την κατεύθυνση των χρηματιστηριακών δεικτών. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2018, παραδείγματος χάριν, η απρόσμενη αύξηση των κερδών των εταιρειών του S&P 500 οδήγησαν τον συγκεκριμένο χρηματιστηριακό δείκτη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές εντυπωσιάστηκαν από αυτές τις υψηλές επιδόσεις και έτσι δεν έδωσαν βάρος στον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Στο περιθώριο τέθηκαν, επίσης, στοιχεία που έδειξαν πως επιβραδύνεται η ανάπτυξη σε κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Γερμανίας. Ακόμη και μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2018, όταν υπήρξαν ανησυχητικές ενδείξεις για ύφεση στις ΗΠΑ, τα εταιρικά κέρδη σημείωσαν άνοδο. Αν και δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι εταιρείες του S&P 500 τα αποτελέσματά τους, αναμένεται αύξηση 13,3%, κατά μέσον όρο, από το δ΄ τρίμηνο του 2019.

Δεν είναι ασυνήθιστο να αναθεωρούν προς τα κάτω οι αναλυτές τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία των εταιρειών. Τα διευθυντικά στελέχη ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό για την πορεία των δραστηριοτήτων τους, ενώ μια σειρά στοιχείων και δεικτών αποτυπώνει την κατάσταση της οικονομίας. Στις 31 Δεκεμβρίου, οι αναλυτές της αγοράς προέβλεπαν πως τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 40,21 δολάρια και σήμερα αναμένουν πως θα κυμανθούν στα 37,95 δολάρια, αντίστοιχα, αντανακλώντας πτώση της τάξεως του 5,6%.

Η κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών δέχεται σήμερα πιέσεις από πολλαπλά μέτωπα και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα της οικονομίας καμία μείωση της φορολογίας για να απορροφήσει κραδασμούς από μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η αύξηση των δαπανών και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην Κίνα, έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες του S&P 500 να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία μέσα στο 2019. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας. Αναμένεται να ανακοινώσουν πτώση κερδών 10% για το α΄ τρίμηνο του 2019 που είναι η χειρότερη πρόβλεψη από κάθε άλλο κλάδο του S&P 500. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας για τον κλάδο παίζει η επιδείνωση των δεδομένων για την Apple. Αρχές Ιανουαρίου, η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε πως η ζήτηση για τα iPhone θα υποχωρήσει στην Κίνα.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 47968 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*