Συσπείρωση αντιπολίτευσης κατά Ορμπαν

Κοινή γραμμή υιοθέτησαν χθες τα κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης, καλώντας το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ερευνήσει τα σχέδια μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Η σπάνια συσπείρωση της αντιπολίτευσης εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του πολιτικού κόσμου για τη θέσπιση νέων διοικητικών δικαστηρίων από τον Ιανουάριο του 2020, τα οποία θα είναι αρμόδια για την εκδίκαση φορολογικών και εκλογικών υποθέσεων. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα νέα δικαστήρια θα είναι ευάλωτα σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς οι δικαστές και ο προϋπολογισμός τους θα ορίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο νέος νόμος παραβιάζει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών», ανέφεραν σε χθεσινή τους κοινή ανακοίνωση πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλοί βουλευτές, καλώντας το Συνταγματικό Δικαστήριο να ερευνήσει τις καταγγελίες τους αυτές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Λάζλο Τροκσάνι απέρριψε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι τα νέα δικαστήρια θα είναι ανεξάρτητα και πιο αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα διοικητικά δικαστήρια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει βέτο σε νομοθέτημα της βουλής ή να το επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για επανεξέταση. Το σώμα, όμως, δεν έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής προβλήματα στην κυβέρνηση του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει σειρά διαμαρτυριών και διαδηλώσεων στους δρόμους της Βουδαπέστης στα τέλη του περασμένου έτους. Παρότι το κύμα διαδηλώσεων έχει πλέον κοπάσει, η αντιπολίτευση εμφανίζεται επ’ εσχάτων συσπειρωμένη και έτοιμη να υιοθετήσει ενιαία στάση ενόψει των εκλογών για την Ευρωβουλή και τους δήμους την άνοιξη.

Παρά το γεγονός ότι πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σχεδιάζουν να κατεβάσουν κοινά ψηφοδέλτια για το Ευρωκοινοβούλιο, η ενιαία διαμαρτυρία κατά των νέων διοικητικών δικαστηρίων δείχνει ότι η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζεται σε άλλους τομείς.

«Το ζήτημα είναι κρίσιμο. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε ανεξάρτητα δικαστήρια, όταν αναζητούν δικαιοσύνη απέναντι στην αυθαιρεσία των διοικητικών αρχών. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σημαίνει ότι οι πολίτες θα έχουν κάποιες πιθανότητες να βρουν το δίκιο τους και να αντιμετωπίσουν την τυραννία των κρατούντων», αναφέρουν στην επιστολή τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Ουγγαρίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κανόνων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 84565 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*