Εντολή για Brexit με συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία για τις αλλαγές στο σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, ενώ οι βουλευτές έχουν ήδη καταψηφίσει μια σειρά μη δεσμευτικών τροπολογιών που περιλαμβάνουν προτάσεις για την αλλαγή της κατεύθυνσης στο ζήτημα του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Ορισμένες τροπολογίες έχουν υποβληθεί από βουλευτές μετά το αρχικό σχέδιο συμφωνίας της Μέι που καταψηφίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου. Μεταξύ όσων διατυπώνονται στις τροπολογίες είναι και σχέδια για καθυστέρηση της αποχώρησης από την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία αλλά και για να απευθυνθεί έκκληση για αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».  

– Οι βουλευτές του βρετανικού καταψήφισαν με 327 ψήφους κατά και 296 υπέρ την πρώτη τροπολογία που κατέθεσε ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

– Και η δεύτερη τροπολογία που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του σκωτσέζικου SNP, Ίαν Μπλάκφορντ με την οποία καλεί για επέκταση του Αρθρου 50, καταψηφίστηκε με 327 κατά και μόλις 39 υπέρ.

–  Με 321 κατά και 301 υπέρ καταψηφίστηκε και η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Η τροπολογία του Γκριβ ανοίγει το δρόμο για τους βουλευτές να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της συμφωνίας αποχώρησης, όπως είναι η λεγόμενη πρόταση Νορβηγίας προτείνοντας να μείνει η Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση. Η απόρριψη της εν λόγω πρότασης θεωρείται νίκη για την πρωθυπουργό, η οποία είχε τονίσει ότι η τροπολογία αυτή θα οδηγούσε σε «σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας».

– Με 298 υπέρ και 321 κατά δεν πέρασε και η τέταρτη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ. Η εν λόγω τροπολογία έδινε στην Μέι προθεσμία έως την 26η Φεβρουαρίου για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής έγκρισης για μια ανανεωμένη συμφωνία για το Brexit. Αν αυτή παρέλθει οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν παράταση του Αρθρου 50, της διαδικασίας της ΕΕ βάσει της οποίας η χώρα πρόκειται να εγκαταλείψει την Ενωση στις 29 Μαρτίου, ενώ ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την πρωθυπουργό στα χέρια του κοινοβουλίου.

– Απορρίφθηκε και η πέμπτη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, με 290 υπέρ και 322 κατά. Η συγκεκριμένη πρόταση που ζητούσε την αναβολή του Brexit δεν κατάφερε να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων. 

– «Πέρασε» με 318 υπέρ και 310 κατά η έκτη τροπολογία που έχoυν καταθέσει ο Τζακ Ντρόμεϊ των Εργατικών και η Συντηρητική Κάρολιν Σπέλμαν, με την οποία ζητούν να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια έξοδος χωρίς συμφωνία. 

Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο τόνισε πως επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

«Έχει έρθει ο καιρός τα λόγια να γίνουν πράξεις», είπε στους βουλευτές και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να πείτε στις Βρυξέλλες τι θα αποδεχθεί αυτή η Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτό. Αν θέλετε να φύγουμε με μια συμφωνία, πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτήν. Αν θέλετε το Brexit, πρέπει να ψηφίσετε για το Brexit», επεσήμανε χαρακτηρισιτκά. 

Σε χθεσινή συνάντηση των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος με την Τερέζα Μέι, φάνηκε ότι κάποιοι από τους υποστηρικτές του Brexit είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροπολογία του βουλευτή Γκράχαμ Μπράντι, που βάζει χρονικό όριο ή αντικατάσταση του backstop, ωστόσο η ευρωσκεπτικιστική ομάδα ERG, δεν συμφωνεί και φαίνεται να συνεργάζεται με υποστηρικτές του Remain (των Τόρις) σε ένα άλλο σχέδιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζει ότι χρειάζονται δεσμευτικές αλλαγές στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης για το backstop.

Με πληροφορίες από BBC, FT

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 84516 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*