ΝΔ: Εντός της εβδομάδας οι υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες – Ποιοι παίρνουν το χρίσμα

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο στρατηγείο της ΝΔ, στην οδό Πειραιώς, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων στις 13 Περιφέρειες της χώρας αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ανακοίνωση των ονομάτων των 13 προσώπων που θα επιλέξει η ΝΔ να ρίξει στην εκλογική μάχη θα γίνει σε μία ή σε δύο «δόσεις». Όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, η μάχη στις Περιφέρειες είναι πολιτική, γι’αυτό και η ΝΔ δίνει χρίσμα, σε αντίθεση με τους δήμους, όπου θα ανακοινώσει στήριξη σε πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Θα πρόκειται για πρόσωπα που θα έχουν ρίζες στις τοπικές κοινωνίες και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών.

Ως προς τις Περιφέρειες, οι υποψηφιότητες θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Τα ονόματα που θα ανακοινωθούν θα προέρχονται τόσο από την κεντρική πολιτική όσο και από την αυτοδιοικητική σκηνή. Επίσης, οι εν ενεργεία περιφερειάρχες, τους οποίους η ΝΔ στήριξε στις προηγούμενες εκλογές και κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν προέκυψε κάτι το μεμπτό, θα έχουν και πάλι το χρίσμα. Τέλος, αρκετές θα είναι και οι υποψηφιότητες γυναικών.

Έτσι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στην Περιφέρεια Αττικής η ΝΔ θα στηρίξει έναν εκ των Ανδρέα Παχατουρίδη, ως τώρα δημάρχου Περιστερίου, και Γιώργο Πατούλη, πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη.

Σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των νυν περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Ταζιτζικώστα, Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, όπως και στο Νότιο Αιγαίο θα είναι ξανά υποψήφιος ο Γιώργος Χατζημάρκος.

Στο Ιόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος με τη γαλάζια παράταξη θα είναι ο γεωπόνος Κώστας Καρβούνης, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή.

Στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστίνα Καλογήρου επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια, ωστόσο εδώ υπάρχει εκκρεμότητα καθώς διερευνώνται και άλλες λύσεις. Στη Δυτική Μακεδονία αναζητείται υποψήφιος απέναντι από τον Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος εξελέγη το 2014 με τη στήριξη των ΑΝΕΛ, και εδώ ακούγεται το όνομα του Γιώργου Κασαπίδη, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο βουλευτής θέλει να εγκαταλείψει τη Βουλή.

Μια δύσκολη Περιφέρεια είναι αυτή της Πελοποννήσου, όπου η ΝΔ δεν θα στηρίξει εκ νέου τον Πέτρο Τατούλη. Εδώ φαίνεται πως έχει κλειδώσει το όνομα του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ωστόσο στο τραπέζι έχουν πέσει κι άλλα ονόματα, όπως του Ανδρέα Λυκουρέντζου και του πρώην νομάρχη Κορινθίας Νίκου Ταγαρά.

Στη Στερεά Ελλάδα, μετά το κενό που αφήνει ο Κώστας Μπακογιάννης, ακούγονται διάφορα ονόματα, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ο Σίμος Κεδίκογλου, το όνομα του οποίου ακούστηκε ως πιθανό, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχωρήσει από τη Βουλή.
Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, αναζητείται πρόσωπο που μπορεί να την διεκδικήσει με αξιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Δημήτρης Πέτροβιτς και Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

Στην Κρήτη εξετάζεται το ενδεχόμενο στήριξης του σημερινού περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, αν και δεν είναι οριστικό. Στη Δυτική Ελλάδα, η ΝΔ έχει κάνει πρόταση στον γιο του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, Ηλία Στεφανόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στεφανόπουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει, προκειμένου να σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Ο γιος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρείται ιδανική «γαλάζια» επιλογή, καθώς προέρχεται από μια σημαντική πολιτική οικογένεια της Αχαΐας, είναι ένα πρόσωπο άφθαρτο και με δεσμούς με τη ΝΔ.

 

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 6013 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6