Τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι αγρότες έχουν στραφεί στην καλλιέργεια Λεμονιάς στην περιοχή της Πρέβεζας.
Ο καλλιεργητής Λεωνίδας Ραβανός μίλησε για όσα πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες, τονίζοντας ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι γεωπόνοι οι οποίοι με την επιστημονική τους κατάρτιση μπορούν να λύσουν όλες τις απορίες και να κατευθύνουν σωστά και υπεύθυνα τους ενδιαφερόμενους.
Όπως ανέφερε ο κ Ραβανός ο όγκος της παραγωγής καλοκαιρινών λεμονιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες : 1) την ποικιλία, 2) το υποκείμενο, 3 ) το μικροκλίμα, 4) και τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Τέλος Αυγούστου –όλο τον Σεπτέμβριο σημαντικός όγκος εμπορεύσιμων λεμονιών παράγεται από τις ποικιλίες: Α. Λαπιθιώτικη Κύπρου, που είναι ανθεκτική στην Κορυφοξήρα, σε αυτή την ποικιλία στηρίζει η Κύπρος τις εξαγωγές της. Β. Τη Μαγληνή, που παρουσιάζει καλού μεγέθους καρπούς τον μήνα Σεπτέμβριο, όμως, είναι ευαίσθητη στην Κορυφοξήρα. Οι καρποί των δύο παραπάνω ποικιλιών συλλέγονται όταν υπερβούν μια ορισμένη διάμετρο, π.χ. 5,5 εκατοστά. Γ. Την Ιντερντονάντο, που δίδει τους καρπούς της τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όμως, υστερεί σε παραγωγικότητα και αυξάνεται η παραγωγικότητά της όταν είναι εμβολιασμένη στο υποκείμενο Citrumelo. Δ. Την Εύρηκα, είναι ευαίσθητη στην κορυφοξήρα, ιδιαίτερα ευαίσθητοι είναι οι απογαμικοί κλώνοι που εισήχθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προπολεμικοί κλώνοι της Εύρηκας που είχαν εισαχτεί από διάφορες χώρες ήταν ανθεκτικότεροι στην Κορυφοξήρα, δυστυχώς η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας να διαδώσει την ποικιλία Εύρηκα στον Νομό Πρεβέζης απέτυχε γιατί το πολ/κο υλικό ήταν από απογαμικούς κλώνους και οι ξηράνσεις των δένδρων στην Πρέβεζα από την κορυφοξήρα επήλθαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η Εύρηκα θεωρείται η πιο πολύφορη ποικιλία λεμονιάς από τις πιστοποιημένες εμπορικές ποικιλίες. Οι καρποί της είναι μικρότεροι από τις τρεις προηγούμενες ποικιλίες. Ε. Η Ζαμπεττάκη, που μπορεί να δώσει σημαντική παραγωγή καλοκαιρινών λεμονιών και η ποσότητα των καλοκαιρινών λεμονιών εξαρτάται από το κλάδευμα. Το κλάδεμα στις λεμονιές είναι μια τεχνική που δεν την ξέρουν καλά οι παραγωγοί μας. Θα πρέπει να γίνεται χαμήλωμα και αραίωμα των βραχιόνων, ώστε να διατηρείται η βλάστηση προς τα χαμηλά και απογυμνωμένα τμήματα του δέντρου και ο στόχος μας θα είναι να δημιουργούμε “νέες ποδιές”. Οι καρποί της είναι μετρίου μεγέθους. Στην Ισπανία, για να αυξήσουν την παραγωγή καλοκαιρινών λεμονιών, χρησιμοποιούν το υποκείμενο Citrus macrophylla. Στην Ισπανία όμως, δεν υπάρχει η ασθένεια κορυφοξήρα που είναι ευαίσθητο αυτό το υποκείμενο. ΣΤ. Η Λίσμπον και η Αδαμοπούλου, που τα ανοιξιάτικά τους λεμόνια μπορούν να συγκομισθούν το καλοκαίρι αν ψεκασθούν με γιββεριλικό οξύ 10 p.p.m. τον μήνα Απρίλιο και είναι ανθεκτικές στην κορυφοξήρα.
Οι ποικιλίες αυτές είναι μεγαλόκαρπες.
Τα καλοκαιρινά λεμόνια πρέπει να κόβονται όταν έχουν 25% του όγκου τους σε χυμό.
Από τα υποκείμενα, η Βολκαμεριάνα επηρεάζει θετικά την παραγωγή καλοκαιρινών λεμονιών της ποικιλίας Viilafranca, ενώ η νεραντζιά επηρεάζει θετικά την ποικιλία Ζαμπεττάκη. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο συνδυασμός της νεραντζιάς με τις λεμονιές δεν προσβάλλεται από την ίωση τριστέτσα που είναι μια “Association disease” μεταξύ ποικιλιών και υποκειμένων. Η τριστέτσα προσβάλλει όλα τα άλλα είδη που είναι εμβολιασμένα στη νεραντζιά.
Η δημιουργία ψυκτικών χώρων σε περιοχές με μεγάλη παραγωγή λεμονιών όπως Αιγιαλεία και Κορινθία θα συμβάλλει ώστε τα ώριμα λεμόνια του Μαΐου να διατεθούν στην αγορά Ιούλιο ή Αύγουστο. Τα λεμόνια που εισάγονται από την Τουρκία είναι λεμόνια που έχουν συλλεχθεί από τους οπωρώνες τον μήνα Απρίλιο και αποθηκεύονται στις υπόγειες φυσικές στοές της Καππαδοκίας μέχρι τον μήνα Αύγουστο που μας τα εξάγουν και στην Ελλάδα.
Στην Ιταλία παλαιότερα καλοκαιρινά λεμόνια με το stress δίψας, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού, σταματούσαν τα ποτίσματα για ένα διάστημα από 35 μέχρι 60 μέρες ανάλογα με τις εδαφικές συνθήκες και τη φυσιολογική κατάσταση των δέντρων. Οταν τα φύλλα των λεμονιών μαραθούν, πριν πέσουν, ποτίζουν άφθονα και εφαρμόζουν πλούσιες αζωτούχες λιπάνσεις και τα δέντρα γεμίζουν άνθη τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου. Από τα άνθη αυτά τον επόμενο χρόνο θα είναι διαθέσιμα τα καλοκαιρινά λεμόνια τα οποία λέγονται verdelli. Φυσικά τα δέντρα εξασθενίζουν και είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Ακούστε το απόσπασμα:
{youtube}vZ4QQQmlskU{/youtube}