Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: «Σταθμός στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών ο νέος εκλογικός νόμος».

Η  πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και  της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

α) επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης (“μπόνους”) του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις.

β) ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας  ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης,  αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.

Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι  3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Επί της ουσίας, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και   κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης, βάζει ένα τέλος στη στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης, απαντώντας στην  αποπολιτικοποίηση με  την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των πολιτών.

Παράλληλα, σε μια περίοδο κρίσης της αντιπροσώπευσης, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Η νεολαία, που τόσο πολύ χτυπήθηκε από την  κρίση, έχει αποδείξει ότι είναι ώριμη, ικανή και αποφασισμένη να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

Καλούμε κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και διατείνεται ότι εμπιστεύεται την βούληση των πολιτών, να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο.

 

 

 

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

About Βασίλης Κούρκουλας 11920 Articles
Ο Βασίλης Κούρκουλας καλύπτει την επικαιρότητα για τo PrevezaToday.gr και καθημερινά με τα ρεπορτάζ του παρουσιάζει όλες τις τοπικές εξελίξεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*