Από τα τρακτέρ στον αγρότη-sex symbol – Του Ευάγγελου Αυδίκου

Ο κόσμος ζει από την ημέρα των επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι σε μια ατμόσφαιρα πανικού, ανασφάλειας, συνωμοσιολογίας. Νιώθει στη σπονδυλική του στήλη την αίσθηση του τρόμου και του πολιτικού παγετού που δημιουργήθηκε στην καρδιά της Ευρώπης.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα της κρίσης, των κόκκινων δανείων , της δυσανεξίας για το προσφυγικό κύμα που διογκώνεται, ένας μέρος του κόσμου ζει στον πυρετό των νέων αρσενικών που προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα περιοδικά του είδους. «Διαδικτυακό… ντελίριο στον γυναικείο πληθυσμό προκάλεσε η παρουσία του ωραίου Κρητικού με τα καταγάλανα μάτια και το «πλούσιο» μούσι, στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα», γράφει δημοσιογράφος.

Πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ευειδής νεαρός αγρότης από την Κρήτη, που έδωσε τροφή στο διαδίκτυο αλλά και σε δημοσιογραφικά μέσα να παρακάμψουν όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα προβάλλοντας το πρότυπο μιας νέας αρρενωπότητας. Μάλλον ενός ξεχασμένου , τα τελευταία χρόνια,  ανδρικού προτύπου.

Παρόλο που δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τα μπλόκα των εθνικών οδών ανά την Ελλάδα, στα οποία πρωταγωνιστούσαν, κατά κανόνα, μπαρουτοκαπνισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές, οι κοινωνικοί συνθήκες και τα πρότυπα που αναδεικνύονται διαφέρουν σημαντικά. Τα τρακτέρ και οι αγροτοσυνδικαλιστές προκαλούσαν, με την εμφάνισή τους, πανικό στους μετακινούμενους αλλά και ενθουσιασμό στους αγρότες και τα εκάστοτε κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ρευστοποίηση της εξόδου των τρακτέρ στα μπλόκα. Ήταν η εποχή που η υποσχεσιολογία για την άντληση κοινοτικών κονδυλίων έκρυβε τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας. Ήταν η εποχή που τα κοινοτικά κονδύλια άμβλυναν, σε πολλούς, τη σχέση του αγρότη με τη γη του και την παραγωγική διαδικασία. Απαξιώθηκε το αγροτικό επάγγελμα από όλους. Η εκπαίδευση, σε αγαστό συντονισμό μ’ αυτή τη  νοοτροπία, ετοίμαζε υπαλλήλους και προσανατολισμένους στον τομέα των υπηρεσιών αφήνοντας ελεύθερο χώρο στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές  αγροτικών προϊόντων(φυτικών και ζωικών) από χώρες που συχνά πουλούσαν ‘δηλητηριασμένα’ προϊόντα.

Όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια έθεσαν επί τάπητος το αγροτικό ζήτημα, ενώ οι αγροτικές κινητοποιήσεις μεταφέρθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Το ίδιο συνέβη και τις περασμένες μέρες, με αφορμή τα όσα συζητούνται για τη φορολόγηση των αγροτών αλλά και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η αγροτική οικονομία έχει πολλαπλή σημασία για την ανάταξη της περιφέρειας. Δεν είναι μόνο η δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι και η κοινωνική διάσταση. Η περιφέρεια χρειάζεται ενεργό κόσμο και η αγροτική οικονομία είναι ένας προνομιακός τομέας. Όσοι ασχολούνται με τα αγροτικά, οφείλουν να συζητήσουν, να βρουν τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας. Αν δεν τα καταφέρουν , θα φέρουν την ευθύνη για την κατάρρευση της περιφέρειας.

Αυτό το τελευταίο το έχει συνειδητοποιήσει ο νεαρός Κρητικός που πρωταγωνιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωρίζει πολύ καλό τη δυναμική της αγροτικής ζωής. Φαίνεται πως είναι ζυμωμένος μ’ έναν άλλο πολιτισμό, που είναι ξένος προς τη ρηχότητα πολλών μέσων κοινωνικής δεξίωσης. Ζει σ’ έναν άλλον κόσμο. Οι «θαυμάστριές» του προβάλλουν ένα νέο μοντέλο αρσενικού, αφήνοντας στην άκρη τον δικό του  κόσμο. Σε κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινείται η Ελλάδα των περιοδικών και των lifestyle.Είναι όλα αυτά μακριά από τους καημούς όσων αγωνίζονται για τη ζωή τους.

Πρόκειται για δυο διαφορετικές Ελλάδες που κινούνται παράλληλα. Η Ελλάδα που πασχίζει να χτίσει και η Ελλάδα που καταναλώνει εικόνες.

 

Ευάγγελος Αυδίκος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

About Ευάγγελος Αυδίκος 41 Articles
Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος είναι καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*