Διεθνής Τύπος: Κουρασμένοι οι Ελληνες – Ανέφικτη η αυτοδυναμία στις εκλογές

Με τις εκλογές στην Ελλάδα ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος, κάνοντας λόγο για τους κουρασμένους Έλληνες από τις συνεχομένες ψηφοφορίες ενώ στέκεται και στην ανέφικτη αυτοδυναμία αλλά και στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα της τελευταίας συμφωνίας του 3ου Μνημονίου.

Η Deutsche Welle στο σημερινό της άρθρο κάνει λόγο για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες οφείλει να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού και οι τρεις ψηφοφορίες των τελευταίων μηνών ήταν αποτέλεσμα του δικού του πλάνου. Η κυβέρνηση Τσίπρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, φέρει την ευθύνη για τις ατελέσφορες επί μήνες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για τα capital controls και για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, σε σύγκριση με τη δειλή ανάκαμψη που διαφάνηκε πριν από ένα χρόνο.

Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στις εκλογές χαρακτηρίζει ανέφικτη την αυτοδυναμία αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Αλέηης Τσίπρας μπορεί να έχει το πλεονέκτημα. Παράλληλα κάνει λόγο στους κουρασμένους Έλληνες ενώ σημειώνει πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει αφού θα πρέπει να εφαρμόσει βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τα 86 δις ευρώ του πακέτου διάσωσης, το οποίο ο Τσίπρας αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τους δανειστές.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, και να άρει τα capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν δεσμευτεί να τα κάνουν αυτά – ωστόσο υπάρχουν διαφορές πάνω σε σημαντικά θέματα όπως είναι η μεταρρύθμιση του εργασιακού» αναφέρει το Reuters.

To BBC κάνει αναφορά στη βαθιά κρίση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα εν μέσω των νέων εκλογών και στέκεται στην κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας των νέων σκληρών μέτρων απέναντι στα οποία είχε αντιταχθεί πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο απεσταλμένος του BBC, σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχει λιγότερος ενθουσιασμός στις τελευταίες προεκλογικές μέρες συγκριτικά με ότι ίσχυε πριν επτά μήνες.

Τέλος, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» εκτιμά ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες απογοητευμένοι και αδιάφοροι ενώ οι νέοι αν και αγωνιούν για το μέλλον τους, δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις εκλογές.

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 7622 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*