Κώστας Μπάρκας: «Απολύσεις και σκανδαλώδεις συμβάσεις στο Σ.Δ. (Σταθμό Διοδίων) Ακτίου Πρέβεζας».

Κώστας Μπάρκας: «Απολύσεις και σκανδαλώδεις συμβάσεις στο Σ.Δ. (Σταθμό Διοδίων) Ακτίου Πρέβεζας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, κατέθεσε στις 20 Απριλίου 2014 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα «Απολύσεις και σκανδαλώδεις συμβάσεις στο Σ.Δ. (Σταθμό Διοδίων) Ακτίου Πρέβεζας».

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ερώτημα στον αρμόδιο υπουργό για το αν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η νέα σύμβαση της «Εγνατίας Α.Ε.»  με τις «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.». Επίσης, ρώτησε τον υπουργό σε ποιες ενέργειες αναμένεται να προβεί, ώστε να επαναπροσληφθούν οι δεκαοχτώ απολυμένοι στο Σ.Δ. Ακτίου. Ταυτόχρονα, ζήτησε να μάθει αν το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί εργολαβικές εταιρείες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θέμα: «Απολύσεις και σκανδαλώδεις συμβάσεις στο Σ.Δ. (Σταθμό Διοδίων) Ακτίου Πρέβεζας».

Στο Σταθμό Διοδίων Ακτίου Πρέβεζας εργάζονταν από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2014 δεκαοχτώ εργαζόμενοι, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι εργαζόμενοι αρχικά προσελήφθησαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου από την κοινοπραξία «ΤΕΟ Α.Ε- ΑΚΤΩΡ Α.Ε και στη συνέχεια από την ΤΕΟ Α.Ε- ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε», ενώ από 1.1.2009 εργάστηκαν στην ανάδοχο εταιρεία «ΒΕΕ TECH Α.Ε, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ανά μήνα ή δεκαπενθήμερο, χωρίς καμία μεσολάβηση  κενού χρονικού  διαστήματος από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης μέχρι της επόμενης. Όμως, από την 1/1/2015, η νέα ανάδοχος εταιρεία «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε» απέλυσε όλους τους εργαζόμενους και στη θέση τους προσέλαβε νέο υπαμειβόμενο προσωπικό μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη να παρέμβει το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι, καθώς τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Επειδή από το άρθρο 103 Σ και τη ρήτρα 5 της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ συνάγεται ότι δεν επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών, και, επομένως, οι συμβάσεις που υπογράφηκαν ως «συμβάσεις ορισμένου χρόνου» αποτελούν στην πραγματικότητα συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καθώς ήταν συνεχόμενες και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επειδή σε περίπτωση μεταβολής του προσώπου του εργοδότη καθιερώνεται η αυτοδίκαιη μεταβίβαση της εργασιακής σχέσης, αρχή την οποία τήρησαν όλοι οι διάδοχοι εργοδότες πλην της τελευταίας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε».

Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:

1.   Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η νέα σύμβαση της «Εγνατίας Α.Ε» με τις «Αττικές Διαδρομές Α.Ε», ώστε να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στο προσωπικό της εταιρείας όπως συνέβαινε σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις; Σε ποιες ενέργειες αναμένεται να προβεί ώστε να επαναπροσληφθούν οι πρώην εργαζόμενοι;

2. Θα συνεχίσει το ελληνικό δημόσιο να χρησιμοποιεί εργολαβικές εταιρείες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου κι αν ναι, θα υιοθετήσει για τις συμβάσεις ανάθεσης ρήτρα απασχόλησης του προηγούμενου εργατικού δυναμικού;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Μπάρκας   

About Ομάδα Σύνταξης 86313 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*