Δημήτρης Λιγνάδης: Προφυλακιστέος ο σκηνοθέτης – Η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα

Μοιραστείτε το:

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την απολογία του ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων.

Μετά από πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε στις 15.30 το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2021, όταν άρχισε να απολογείται ο καλλιτέχνης, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας εξέφρασαν την άποψη, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής, λίγο μετά τις 02.00, πως ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακιστεί.

Η 19η τακτική ανακρίτρια είχε ταχθεί υπέρ της σύλληψης του καλλιτέχνη, με βάση τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, τα οποία σε συνδυασμό με τη διάρκεια της δράσης του κρίθηκε ότι τον καθιστούν ύποπτο τέλεσης και νέων αξιόποινων πράξεων.

Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα στην δικαστική λειτουργό με το οποίο, αρνούμενος κάθε πράξη, χαρακτήρισε μυθοπλασίες όσα του καταλογίζονται από τους δύο παθόντες. Με την ολοκλήρωση της απολογίας κατέθεσαν στην ανακρίτρια μάρτυρες που προτάθηκαν από τον κατηγορούμενο προς απόδειξη ισχυρισμών που έχει προβάλει για να αντικρούσει τους δύο καταγγέλλοντες.

Πριν ξεκινήσει η απολογία είχε προηγηθεί, στις 12.00, η αυτοπρόσωπη παρουσία του στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που είχε υποβάλει διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Αλέξη Κούγια. Η ένσταση απορρίφθηκε από τους δικαστές. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, για λόγους πρόληψης τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους του.

Τι προηγήθηκε της απόφασης

Πάνω από 4 ώρες διήρκησε η  απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη και στη συνέχεια ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων που πρότεινε ο κατηγορούμενος προς υπεράσπιση του. Ο σκηνοθέτης άρχισε να απολογείται, όταν το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα ακυρότητας της προδικασίας που είχε υποβάλει δια του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, και η διαδικασία κράτησε περίπου μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.

Από νωρίς βρέθηκε στα δικαστήρια ο αδελφός του καλλιτέχνη, ενώ αργά το απόγευμα στην Ευελπίδων προσήλθαν η ηθοποιός και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ελένη Κούρκουλα και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action24 Διονύσης Παναγιωτάκης.

Και οι δύο είχαν προταθεί από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ως μάρτυρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι κατά τον επίμαχο χρόνο του βιασμού που καταγγέλλεται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2015, ο κατηγορούμενος βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη. Συνολικά η υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη, ζήτησε να καταθέσουν 5 μάρτυρες.

Η Ελένη Κούρκουλα προσερχόμενη στην Ευελπίδων

«Άγνοια» δηλώνουν 2 από τους προτεινόμενους μάρτυρες

Ωστόσο, δύο εκ των προταθέντων μαρτύρων υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη με ανακοίνωση δια του δικηγόρου τους ΜΜΕ τονίζουν ότι ουδέποτε έχουν ερωτηθεί ή ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη τους. Ο δύο μάρτυρες, Ιωάννης Παναγόπουλος και Αγησίλαος Μικελάτος, τονίζουν πως άμεσα θα επικοινωνήσουν με την ανακρίτρια εάν χρειαστεί να καταθέσουν. «Μετά από δηλώσεις του συνηγόρου υπερασπίσεως του κ. Λιγνάδη στα ΜΜΕ, στις οποίες αναφερθήκαμε ως “μάρτυρες υπερασπίσεώς” του, χωρίς ουδέποτε να έχουμε ερωτηθεί ή να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας, δηλώνουμε τα παρακάτω:

  • Άμεσα, θα επικοινωνήσουμε με την κυρία Ανακριτή, ούτως ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο από τις Δικαστικές Αρχές, να καταθέσουμε.
  • Δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους, για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη. Επαναλαμβάνουμε, ότι κανένας δεν ζήτησε (και δεν έλαβε) τη σύμφωνη γνώμη μας, προκειμένου τα ονόματά μας να ανακοινωθούν στα ΜΜΕ ως “μάρτυρες υπερασπίσεως” του κ. Λιγνάδη, γεγονός το οποίο μας μας έχει προκαλέσει σοβαρή προσωπική, επαγγελματική και ψυχολογική βλάβη.
  • Ο δεύτερος από εμάς, πράγματι ευρίσκετο στην Ιθάκη τον μήνα Αύγουστο του 2015, φιλοξενούμενος της κ. Ελ. Κούρκουλα, όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή/και 9 Αυγούστου, αλλά από τις 10 Αυγούστου και μετά και παρέμεινε μόνο έως τις 13 ή/και 14 Αυγούστου. Δεν μπορεί, μετά ταύτα, να γνωρίζει οτιδήποτε, για το πριν την 10η Αυγούστου 2015 χρονικό διάστημα.
  • Ήμαστε, αμφότεροι, αταλάντευτοι στην καταδίκη κάθε είδους σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε, και παρακαλούμε το όνομά μας να μην χρησιμοποιείται σε καμία υπόθεση τρίτων προσώπων. Ήδη, η επί 2ήμερο διακίνηση των ονομάτων μας στον Τύπο, εξαιτίας της εν αγνοία μας δημοσιοποίησης των στοιχείων μας στα ΜΜΕ από τον συνήγορο του κ. Λιγνάδη, έχει δημιουργήσει προβλήματα και ταλαιπωρία σε εμάς και τους οικείους μας» τονίζεται στην ανακοίνωση τους

Το υπόμνημα που κατέθεσε

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο Δημήτρης Λιγνάδης. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η απολογία του σκηνοθέτη ενώπιον της ανακρίτριας.

Να σημειωθεί ότι στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του και ισχυρίζεται ότι «ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό- σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς τη συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο, οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δια του συνηγόρου του δομεί το απολογητικό του υπόμνημα ξεκινώντας με αντίκρουση των κατηγοριών σε βάρος του: Στο μέρος αυτό του υπομνήματος επιχειρεί να δώσει την εικόνα ενός δημοσίου προσώπου που βάλλεται μέσω μιας «κατασκευασμένης υπόθεσης» από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΣΕΗ.

Όπως ισχυρίζεται αιτία είναι η αντιπαράθεση που έχει εδώ και χρόνια με τη διοίκηση του Σωματείου «για τον τρόπο που διαχειρίζονται το σωματείο και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτης της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα».

Συνεχίζει ισχυριζόμενος ότι «σκοπός τους αρχικά ήταν η ηθική εξόντωσή μου δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στη (όπως είχε συμβεί και με την καταγγελία της Μπεκατώρου κατά του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αφού η μεν καταγγελία αρχειοθετήθηκε λόγω παραγραφής ο δε καταγγελθείς καταστράφηκε εξαιτίας της καταγγελίας) και για το λόγο αυτό δεν εμφάνισαν από την αρχή ενώπιον των αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών τα δυο πρόσωπα που σήμερα φέρονται ως αλλά ο Β.Κ. επέλεξε να δώσει συνέντευξη στην Ελεονόρα Μελέτη τη 17η Φεβρουαρίου του 2021».

Ακολούθως, ο Λιγνάδης επιχειρεί να αποδομήσει και αντικρούσει τις κατηγορίες των μηνυτών του, των δύο ανήλικων κατά τον χρόνο τέλεσης των καταγγελλόμενων πράξεων, μηνυτών του. Βρήκαν δυο ανήθικους και αδίστακτους ανθρώπους και έφτιαξαν δυο ιστορίες μια τον Αύγουστο του 2010 και μια τον Αύγουστο του 2015, υποστηρίζει ο Δ. Λιγνάδης και σε άλλο σημείο του υπομνήματος του αναφέρει για την 1η πράξη του βιασμού που του αποδίδεται τον Αύγουστο του 2010: «Κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 9 Αυγούστου του 2010 βρισκόμουν μαζί με τον Ι. Π. στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Κάιρο πραγματοποιώντας και κρουαζιέρα στο Νείλο, όπως αποδεικνύεται από τα προσκομιζόμενα έγγραφα του ταξιδιωτικού γραφείου Boutros Tours μέσω του οποίου έκλεισαν τα αεροπορικά μου εισιτήρια».

Διαβάστε εδώ το υπόμνημα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ