AstraZeneca εμβόλιο: Παραδέχεται ότι θα παραδώσει λιγότερες δόσεις στην Ε.Ε.

Μοιραστείτε το:

Οι παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή (21/01), η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.

«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

Η ΕΕ και η EMA δέχονται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών. Είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50%

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά του κορονοϊού προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα από τη Pfizer, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ζητήσει εξηγήσεις.

Σημειώνεται πως τόσο η Pfizer όσο και η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα. Εκτιμάται ότι η φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε αυτή την ενέργεια στο πλαίσιο της ανασύνταξης της παραγωγικής της δομής, όπως άλλωστε η ίδια είχε ανακοινώσει προ ημερών.

Ποιες χώρες επηρεάζονται

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αντρέι Μπάτσου.

Το ίδιο θα συμβεί και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, λένε οι αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών.

«Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι σε δημοσιογράφους σήμερα, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, κάποιες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.

Αντιδράσεις

Αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Μάλιστα, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.

Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ