Αμερικανικές εκλογές: Το σώμα των εκλεκτόρων επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν – «Ο Τραμπ αρνείται να τηρήσει το Σύνταγμά μας»

Μοιραστείτε το:

Οι εκλέκτορες που ανέδειξαν οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου συγκεντρώθηκαν στις πρωτεύουσες των 50 πολιτειών και στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο της χώρας. Οι πρώτες πολιτείες όπου έλαβε χώρα η ψηφοφορία ήταν το Βερμόντ, το Νιου Χαμσάιρ και το Τενεσί – οι δύο πρώτες κερδήθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν και η τρίτη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ψήφος των 55 εκλεκτόρων της Καλιφόρνιας, πολιτείας όπου ο Μπάιντεν επικράτησε με πάνω από το 63% των ψήφων, ήταν πάντως αρκετή για να ξεπεράσει το όριο των 270, συνώνυμο με την επικύρωση της νίκης του από το σώμα. Συνολικά, ο Μπάιντεν εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Όλες οι πολιτείες έχουν κυρώσει τυπικά το αποτέλεσμα.

Επίθεση Μπάιντεν στον Τραμπ: Αρνείται να τηρήσει το Σύνταγμά μας

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στηλίτευσε χθες με σφοδρότητα την άρνηση του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και την υποβολή δεκάδων προσφυγών από μέρους των δικηγόρων του στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ανατραπεί.

«Αυτή είναι ακραία θέση, που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ μέχρι τώρα», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ), πολιτικό προπύργιό του, μερικές ώρες αφότου το εκλεκτορικό σώμα, όπως αναμενόταν, επικύρωσε την επικράτησή του στην αναμέτρηση του περασμένου μήνα. Ο απερχόμενος πρόεδρος «αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού, να σεβαστεί το κράτος του δικαίου, να τηρήσει το Σύνταγμά μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος «αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού, να σεβαστεί το κράτος του δικαίου, να τηρήσει το Σύνταγμά μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. Ως τώρα, ο Δημοκρατικός είχε αποφύγει να επιτεθεί τόσο μετωπικά στον Τραμπ στο ζήτημα αυτό. Όμως χθες προέτρεψε τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα» της εποχής του Τραμπ.

Ορισμένοι οπαδοί του Ρεπουμπλικανού συνεχίζουν να καλούν σε διαδηλώσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αξιωματούχοι εκλογικών επιτροπών, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, προειδοποιούν σε ολοένα υψηλότερους τόνους ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια εξαιτίας της ρητορικής του μεγιστάνα των ακινήτων.

«Η φλόγα της δημοκρατίας άναψε σε αυτή τη χώρα πολύ καιρό πριν. Και ξέρουμε ότι τίποτα, ούτε μια πανδημία, ούτε η κατάχρηση εξουσίας, μπορεί να σβήσει αυτή τη φλόγα. Στη μάχη για την ψυχή της Αμερικής, η δημοκρατία υπερίσχυσε», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

Λόγω του απαρχαιωμένου εκλογικού συστήματος, που χρονολογείται στη δεκαετία του 1780, ο πρόεδρος δεν ψηφίζεται απευθείας από τον αμερικανικό λαό, αλλά σε δεύτερο χρόνο, από τους εκλέκτορες. Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον έλαβε περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, αλλά ο τελευταίος εξασφάλισε πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα. Φέτος, όμως, ο Τζο Μπάιντεν, με επτά εκατομμύρια περισσότερες ψήφους (ποσοστό 4,5%), κέρδισε άνετη πλειοψηφία 306 εκλεκτόρων.

Παραδοσιακά, οι εκλέκτορες απλώς επικυρώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού ορίζονται από τα κόμματά τους με κριτήριο τη νομιμοφροσύνη τους. Κατά καιρούς εμφανίζονται κάποιοι «απείθαρχοι» ψηφοφόροι, αλλά το φαινόμενο είναι σπάνιο και δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Η οριστικοποίηση της νίκης Μπάιντεν από τους εκλέκτορες σηματοδοτεί την τελεσίδικη αποτυχία της εκστρατείας Τραμπ για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος μέσω δικαστικών προσφυγών και παρεμβάσεων των πολιτειακών αρχών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς σε πολιτείες όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ του Μπάιντεν.

Θεωρητικά, ο Τραμπ θα έχει μία τελευταία ευκαιρία στις 6 Ιανουαρίου, όταν θα συνέλθει το Κογκρέσο για να επικυρώσει το αποτέλεσμα του εκλεκτορικού κολεγίου.

Στην πράξη, το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει αδιανόητο. Για να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε πολιτείας πρέπει να υπάρξει σύμφωνη απόφαση και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ και στη Γερουσία, όπου το κόμμα του Τραμπ διατηρεί οριακή πλειοψηφία, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP, REUTERS

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ