Παρίσι διαδηλώσεις: Εικόνες χάους – Επεισόδια στις πορείες κατά της αστυνομικής βίας [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά «κίτρινα γιλέκα», διαδήλωσαν σήμερα, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020, στο Παρίσι υπέρ των ελευθεριών. Συνολικά, περί τις 100 συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πολίτες να διατηρούν την πίεση στην κυβέρνηση, την επομένη της παρέμβασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που απέρριψε τις κατηγορίες περί αυταρχικής παρέκκλισης στη Γαλλία.

Επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδων διαδηλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, ξέσπασαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ειδικότερα, δεκάδες κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν πεζοδρόμια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ελληνίδα δημοσιογράφο στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά: «Το YouTube μπλόκαρε πριν από λίγο το RT Γαλλίας που μετέδιδε ζωντανά τα επεισόδια στο Παρίσι για πνευματικά δικαιώματα βίντεο του ΟΗΕ από το 2018! Το μπλοκάρισμα έγινε τη στιγμή που περισσότερα από 265.000 άτομα παρακολουθούσαν τη live μετάδοση του RT από τα επεισόδια στο Παρίσι».

Πρόκειται για μία από τις πολλές διαδηλώσεις που έχουν ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου που καθιστά εγκληματική πράξη τη φωτογράφιση προσώπου αστυνομικού. Υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν πως οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται προστασία από την παρενόχληση, τόσο διαδικτυακά όσο και κατά πρόσωπο, όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

Κάτω από ένα πανό που ζητά «την απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια», ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης CGT Φιλιπ Μαρτινέζ εκτιμά, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχει ταύτιση των διαφορετικών σκοπών της διαδήλωσης: «Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών και του γεγονότος του να δίνουμε μάχη κατά της επισφάλειας και της ανεργίας, ιδίως σε αυτήν την περίοδο», αναφέροντας τις «καταχρήσεις των εργοδοτών» και τα «κοινωνικά προγράμματα» που καταλύονται».

Οι διαδηλωτές θέλουν επίσης να καταγγείλουν την αστυνομική βία στον απόηχο δύο υποθέσεων, στα τέλη Νοεμβρίου, που προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία: τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου παραγωγού και τη βίαιη εκκένωση ενός καταυλισμού μεταναστών στο Παρίσι.

Αντίθετα, σύμφωνα με τους επικριτές του νομοσχεδίου ο νόμος καταπατά την ελευθερία των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερο το να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για καταχρήσεις όπως την υπέρμετρη χρήση βίας, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους πολίτες. Ο παραβάτης του νόμου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ