Στέλιος Πέτσας άρση lockdown: Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την πορεία του κορονοϊού και την άρση του lockdown. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πως θα γίνει η άρση του lockdown αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας: «Το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει».

«Οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε» συνέχισε. «Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων. «Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ανέφερε: «Εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν».

Σημείωσε πως στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα δεν πήγαν όπως αναμένονταν: «Στη βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις».

Σε ερώτηση για το αν η Επιτροπή είχε εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα νωρίτερα, απάντησε: «Μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της».

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, απάντησε πως είναι «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».

Σχετικά με τα εμβόλια είπε πως «οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκ. πολίτες το μήνα. Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, περιμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ», είπε. «Έχουμε εξασφαλίσει 25 εκ. εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχουν 2 δόσεις για κάθε πολίτη υπερκαλύπτεται ο εμβολιασμός για κάθε πολίτη για το εμβόλιο που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιότητα και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες. Αυτό που έχει σημασία για να ξέρει ο πολίτης, είναι να ξέρει πως δεν θα λήψει κανένα εμβόλιο για πολίτη που θα ζητήσει να το κάνει», ανέφερε.

Κυρώσεις στην Τουρκία

Ο κ. Πέτσας μίλησε και για τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας και είπε ότι βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνόδο του Νοεμβρίου. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας «δείχνει» τον δρόμο και στην ΕΕ.

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.

Τόνισε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα αλλά αυτό που ζητεί είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ