Βέλγιο κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις 5 Ιανουαρίου

Μοιραστείτε το:

Στις 5 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στο Βέλγιο ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι απομένουν να εγκριθούν οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος.

«Υπάρχει μια πρόταση αναφορικά με τη στρατηγική του εμβολιασμού, που θα συζητηθεί στα διάφορα επίπεδα εξουσίας της χώρας», είπε ο Bέλγος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε κέντρο ειδικών μονάδων της αστυνομίας. «Όταν θα είναι έτοιμα τα εμβόλια, θα είναι έτοιμη και η χώρα μας. Θα έχουμε ως τότε ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε πάντως ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο, που είναι έτοιμο από χθες, θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», πράγμα «που θα γίνει λίαν συντόμως». Το σχέδιο, είπε, είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις 5 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία «θα είμαστε έτοιμοι, όπως και άλλες χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, το Βέλγιο αποφάσισε να αγοράσει άλλα δύο εκατ. δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.

Μεγάλη Βρετανία: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία με το πρώτο εγκεκριμένο σε χώρα της Δύσης εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την αρχή του τέλους της φονικής πανδημίας.

Μετά το πράσινο φως που άναψε στο εμβόλιο των Pfizer / BioNTech η βρετανική ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), οι Αρχές ετοιμάζουν τα κέντρα εμβολιασμού σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και των ενόπλων δυνάμεων, με τον υπουργείο Υγείας Ματ Χάνκοκ να διακηρύττει μέσω του SkyNews ότι η Βρετανία θα έχει ξεμπερδέψει με την Covid-19 «μέχρι την άνοιξη». «Τα νέα είναι φανταστικά. Η MHRA ενέκρινε την έκτακτη χρήση του εμβολίου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο. Έτσι, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα», δήλωσε στο Skynews.

EUROKINISSI

Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 95% και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ τα κέντρα εμβολιασμού αναμένεται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, αν και οι περισσότεροι Βρετανοί θα περιμένουν το νέο έτος για να εμβολιαστούν.

Ποιοι θα προηγηθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, οι εμβολιασμοί στη Βρετανία θα ξεκινήσουν από τα πλέον ηλικιωμένα άτομα, τους τροφίμους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, όπου ήταν ζοφερή η εικόνα ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκονται οι υγειονομικοί του NHS και όσοι κρίνονται εξαιρετικά ευάλωτοι από τον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσουν οι επόμενες ηλικιακές ομάδες, αν και αναμένονται εντός της ημέρας ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, μετά τα γηροκομεία θα ακολουθήσουν όσοι είναι άνω των 80 ετών και το προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων και στη συνέχεια όσοι είναι άνω των 75 ετών, άνω των 70, άνω των 65, καθώς και ενήλικες κάτω των 65 ετών που περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι καρκινοπαθείς.

Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στις ομάδες «μέτριου κινδύνου» κάτω των 65 ετών, περιλαμβανομένων των διαβητικών και των ασθματικών. Στις τελευταίες ομάδες προτεραιότητας υπάγονται οι άνω των 60, στη συνέχεια οι άνω των 55 και οι άνω των 50 ετών, προτού ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, πιθανώς και πάλι βάσει κάποιων παραμέτρων όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Ο Ματ Χάνκοκ έχει πει παλαιότερα ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ