Εσθήρ Κοέν: Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς [vids]

Μοιραστείτε το:

Μία «ζωντανή μαρτυρία» του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, άφησε την τελευταία της πνοή την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020, σε ηλικία 96 χρόνων. Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα που επέζησε από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, έφυγε από την ζωή, όπου δοκιμάστηκε σκληρά, με τον αριθμό του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της.

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020.

Δείτε τι είχε πει σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, στις 26 Ιανουαρίου 2019:

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς. Το Μάρτιο του 2014, η κ. Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Γιάννενα συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. «Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Εσθήρ Κόεν και ο Γερμανός Πρόεδρος την αγκάλιασε.

Όπως είχε δηλώσει η ίδια στην εφημερίδα  «Καθημερινή»: «Με το που στάθηκε μπροστά μου σηκώθηκα και σε στάση προσοχής του συστήθηκα: “Ζιίμπεν Ζίμπτσιχ τάουζεν χουντάτ τσβάι”, του είπα στα γερμανικά, δηλαδή αριθμός 77.102. Τη στιγμή εκείνη δεν είχα εικόνα ούτε του εαυτού μου, ούτε των γύρω μου. Νόμιζα ότι βρισκόμουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης…». Η Εσθήρ Κοέν συστήθηκε στον Γερμανό πρόεδρο με το ανεξίτηλο νούμερο του χεριού της με το οποίο ήταν υποχρεωμένη να αναφέρεται στα «άπελ», στα καθημερινά προσκλητήρια, πρωί-απόγευμα, στο Άουσβιτς, επί δώδεκα μήνες.

Η Εσθήρ Κοέν, έχει περιγράψει πολλές φορές μα σπαρακτικό τρόπο την πορεία θανάτου από την πατρογονική της πόλη, τα Ιωάννινα, μέχρι την Πολωνία και το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές μίας κάποτε πολυπληθούς και ακμάζουσας κοινότητας Εβραίων στα Ιωάννινα.

Την άνοιξη του 1943, η Εσθήρ Κοέν ήταν ένα 17άχρονο κορίτσι. Θα εκτοπιστεί με όλη την οικογένειά της -γονείς, αδέλφια, γαμπρούς, νύφες, θείους, θείες- και όλοι μαζί θα επιβιβαστούν στα τρένα του θανάτου και της σιωπής. Έπειτα από μία σύντομη παραμονή στο γκέτο της Λάρισας, τα βαγόνια της βροχής θα αρχίσουν την κάθοδό τους στην κόλαση. Η Εσθήρ θα δει για τελευταία φορά τους δικούς της ανθρώπους στο προαύλιο του Άουσβιτς.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ