Εμβόλιο κορονοϊός: Aπίθανο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ΕΕ πριν τον Ιανουάριο

Μοιραστείτε το:

«Aπίθανο» να ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου κατά του κορoνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τον Ιανουάριο, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση έγκρισης υπό όρους τόσο από τις Pfizer/ BioNTech, όσο και από τη Moderna, για τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει για τον κορονοϊό.

Η απόφαση αναφορικά με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech θα ληφθεί έως τις 29 Δεκεμβρίου και για εκείνο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου το αργότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ημέρες ώστε τα κράτη μέλη, με τη σειρά τους, να εγκρίνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times, σε χρονοδιάγραμμα της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για τη διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εν λόγω εμβολίου από τον Οκτώβριο.

«Ως μία εταιρεία που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, το ορόσημο της Δευτέρας είναι σημαντικό για εμάς καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να γίνει εφικτή η παγκόσμια προμήθεια του εμβολίου», δήλωσε ο Ugur Sahin, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech με έδρα το Μάιντς. Μόλις την Κυριακή, Γερμανοί αξιωματούχοι, είχαν δηλώσει ότι η διανομή του θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται παρόντες στις σχετικές συζητήσεις, το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν θα εξεταστεί πριν τον Ιανουάριο. Παράλληλα αναφέρουν πως αξιωματούχοι των κρατών μελών ασκούν πιέσεις στον EMA ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να εγκρίνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ήδη από αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι αντίστοιχες των ΗΠΑ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ