Ναυτική άσκηση: Εντυπωσιακά πλάνα από τη συνεκπαίδευση μονάδων Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Συνεκπαίδευση μονάδων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Κύπρου πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλεξάνδρειας. Η άσκηση PASSEX (passing exercise) έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10».

Όπως ανακοινώθηκε, παράλληλα με την κοινή άσκηση, αεροσκάφη της Ελλάδας και της Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων. Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση.

Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ. Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ. Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν δυνάμεις στην πιο μεγάλη άσκηση συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια συμβολική αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική κίνηση. Το Παρίσι στέλνει τη φρεγάτα «LA FAYETTE» και το οργανικό της ελικόπτερο NH-90 ενώ το Αμπού Ντάμπι μαχητικά Mirage 2000-9.

Μαζί με τις Ελληνικές και τις Αιγυπτιακές δυνάμεις συγκροτούν μια πανίσχυρη δύναμη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα η οποία προβάλλει ως το αντίπαλο δέος στις Τουρκικές δυνάμεις οι οποίες διεκδικούν χώρο στην ευρύτερη περιοχή με μια σειρά προκλητικές δράσεις.

Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Άραβες από τα Εμιράτα είναι έκδηλο ότι τόσο σε πολιτικό όσο κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο επιθυμούν να εμπλακούν όλο και πιο ενεργά στη ‘’συμμαχία’’ της Ανατολικής Μεσογείου. Κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους αλλά με κοινό αντίπαλο την Άγκυρα του Ταγίπ Ερντογάν και σε απόλυτη σύμπλευση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο.

Οι διμερείς σχέσεις σταδιακά έγιναν τριγωνικές και πλέον συνολικά και οι πέντε χώρες βρίσκονται σε κοινή γραμμή απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Σε αυτές θα μπορούσε να προστεθεί και το Ισραήλ ωστόσο το Τελ Αβίβ αν και έχει βελτιώσει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο και εκτινάξει αυτές με τα ΗΑΕ(με παρέμβαση-ενθάρρυνση των Αμερικανών) δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος σε κοινή άσκηση σε εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Αιγύπτου αφού καμία από τις δύο χώρες δεν το επιθυμεί.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ