ΕΟΔΥ διπλά βιβλία: Αυτά είπαν Νίκος Χαρδαλιάς και Παναγιώτης Αρκουμανέας [vids]

Μοιραστείτε το:

Έντονη αντίδραση από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, αναφορικά με τα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα των διπλών αρχείων στην καταγραφή των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, κι ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

«Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της πολιτικής προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας Υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, απαιτούν από όλους προσήλωση στον στόχο και στο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και προσέθεσε «Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα, αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και προφανώς με πολιτική στόχευση».

«Η ουσία είναι μία. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα μάχης για όλους και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί, μαζί με τον ΕΟΔΥ, μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

«Ονομαστικές εορτές από μακριά»

ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο είναι οι ακόλουθες 18: Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, Τρίκαλα, Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη.

Στην Πιερία το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται τα τελευταία 24ώρα αντί να σταθεροποιείται ή να μειώνεται, όπως σε άλλες περιοχές, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ακόμα μια φορά ότι «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία», συμπληρώνοντας «σε κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της Πιερίας».

Σχετικά με τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν διενεργηθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «το τελευταίο τριήμερο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πραγματοποιήσει 189.710 ελέγχους και κατέγραψαν 4.963 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων σε όλη τη χώρα. Συνολικά επιβλήθησαν πρόστιμα ύψους 1.129.850 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 13 επιχειρήσεις».

«Τηρούμε τα μέτρα όχι από τον φόβου του προστίμου αλλά γιατί έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, θα προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατόπιν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην εορταστική περίοδο που ξεκινά λέγοντας «φέτος οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές» και υπενθυμίζοντας, «οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε «να τους προστατεύσουμε».

Αρκουμανέας: Απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου» που αφορούσαν την καταγραφή των κρουσμάτων.

Συνέχισε τονίζοντας πως υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες. «Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην πλατφόρμα της Κομισιόν και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), που καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας

Εισαγγελική παρέμβαση

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, με αφορμή τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Μία εκ των δύο εφημερίδων υποστήριζε πως στην υπόθεση εμπλέκεται και ιδιωτική εταιρία.

Τα όσα αναφέρονται στα ρεπορτάζ των δύο κυριακάτικων φύλλων έχει διαψεύσει ο ΕΟΔΥ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντάς τα «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» και τονίζοντας ότι «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ