Νοσοκομείο Δράμας: 4 παθολόγοι κι 1 πνευμονολόγος περιθάλπουν 140 ασθενείς

Μοιραστείτε το:

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι: «Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει η πόλη της Δράμας», προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Η δήλωση αυτή έγινε όπως λένε λίγα λεπτά μετά τις εκκλήσεις της Πρόεδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών για ενίσχυση του νοσοκομείου της πόλης. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

EUROKINISSI

Θέλει θράσος να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας όταν:

  • Εργάζονται μόλις 64 γιατροί (50 μόνιμοι και 14 επικουρικοί) από τους 107 που προβλέπει ο «κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012».
  • 7 από τις 11 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων είναι κενές.
  • 4 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος περιθάλπουν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι κάνουν 10 εφημερίες το μήνα ο καθένας.
  • Πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από Covid -19.

Για να μπαλώσουν όπως-όπως τα κενά μετακινούν έναν παθολόγο από το Νοσοκομείο Σερρών στο οποίο νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια του 2ου επιδημικού κύματος κατά μέσο όρο 120-140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και στο οποίο από τους 13 παθολόγους που προβλέπει ο οργανισμός υπηρετούν μόλις 7.

Και ενώ η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από την πανδημία και τα νοσοκομεία στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων, ακόμα και τώρα, κάνουν συνεντεύξεις για να επιλέξουν ποιόν από τους 4 υποψήφιους γιατρούς θα προσλάβουν, για τη μία και μοναδική θέση παθολόγου που προκηρύχθηκε για το νοσοκομείο Σερρών τον Φεβρουάριο του 2020.

Επιβάλλεται να μη χαθεί άλλο πολύτιμος χρόνος

  1. Άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, να διοριστούν σε μόνιμες θέσεις και οι 4 παθολόγοι που υπέβαλλαν υποψηφιότητα για τη μία θέση στο νοσοκομείο Σερρών και να συνεπικουρήσει ιατρικό προσωπικό το νοσοκομείο Δράμας μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
  2. Άμεση ένταξη, υποχρεωτικά, όλων των ιδιωτών παθολόγων και πνευμονολόγων του νόμου Δράμας στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τους ίδιους μισθολογικά και εργασιακά όρους με τους μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Δεν είναι δυνατό σε συνθήκες πανδημίας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, να παροπλίζεται και να μένει αναξιοποίητο, ένα μεγάλο ποσοστό του ιατρικού δυναμικού της χώρας.
  3. Προκήρυξη ΣΗΜΕΡΑ των 50 κενών οργανικών θέσεων γιατρών, που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας.
  4. Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των 14 επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου Δράμας.
  5. Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των 68 συμβασιούχων νοσηλευτών και όλων των συμβασιούχων ανεξαρτήτου ειδικότητας.

ΥΓ.: Η αξιωματική αντιπολίτευση ας μην κάνει την ανήξερη. Η τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας, συνολικά του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας, έχει και τη δική της σφραγίδα.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Για το Υστερόγραφο της ανακοίνωσης, να αναφέρουμε ότι σε χθεσινή συνέντευξη που φιλοξένησε ο flash.gr με τον Δραμινό, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη τέθηκε η ερώτηση:

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τι πράξεις είχαν γίνει εντός της τετραετίας για το νοσοκομείο της Δράμας; Είχε νοιαστεί καθόλου η τότε κυβέρνηση;

Πριν πούμε τι κάναμε, να πούμε τι βρήκαμε. Βρήκαμε ένα νοσοκομείο στο οποίο δεν είχαν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα προηγούμενα 7 χρόνια. Με ελλείψεις σε ιατρικός και τεχνολογικό εξοπλισμό τεράστιες.
Στην τετραετία 2015 – 2019 υπήρξαν προσλήψεις σε όλους τους τομείς του νοσοκομείου.  Αναλυτικά σας λέω ότι οι προσλήψεις που έγιναν ήταν

  • 7 για το νοσηλευτικό,
  • 25 ειδικοί ιατροί
  • 16 επικουρικοί.
  • 6 για το παραϊατρικό,
  • 21 για το διοικητικό,
  • 2 φαρμακοποιοί,
  • 1 βοηθός φαρμακοποιού,
  • 54 ΙΔΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση φύλαξη

Αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή ότι καλύφθηκε το 100% των κενών θέσεων. Όμως μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που είχε επιβληθεί από την Τρόικα για τις προσλήψεις με τον κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, καταλαβαίνετε ότι δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια. Βέβαια υπήρξαν και προκηρύξεις που ήταν άγονες λόγω μεγάλης έλλειψης ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Τέλος να πούμε πως το Νοσοκομείο της Δράμας είχε οφειλές εκατομμυρίων προς τρίτους. Το νοσοκομείο το αναλάβαμε το 2015 με 6 εκατομμύρια χρέηΜέχρι το Δεκέμβριο του 2016 αυτό είχε πλέον μηδενίσει και η κάθε τρέχουσα οφειλή έκλεινε το πολύ μέσα σε ένα δίμηνο. Τώρα η πολιτική της κυβέρνησης είναι μην ζητάτε ενίσχυση της υγείας και των κοινωνικών δομών του κράτους.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ