Φόνος ιρανού πυρηνικού επιστήμονα: Απειλές για εκδίκηση από το Ιράν – Σε συναγερμό το Ισραήλ

Μοιραστείτε το:

Ο 59χρονος επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σκοτώθηκε από ενόπλους που είχαν στήσει ενέδρα στο αυτοκίνητό του, έξω από την Τεχεράνη. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για το έγκλημα, ενώ ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων. Ζητεί “να τιμωρηθούν οι δράστες και οι υπεύθυνοι” και “να συνεχισθούν οι επιστημονικές και τεχνικές προσπάθειες αυτού του μάρτυρα σε όλους τους τομείς στους οποίους εργαζόταν”.  Χτες ο ίδιος είχε δηλώσει πως ο επιστήμονας έγινε “μάρτυρας από τα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων μισθοφόρων“.

Το Ιράν θα προχωρήσει “σε εύθετο χρόνο” σε αντίποινα, δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτική ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Έκκληση στην διεθνή κοινότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ανέφερε πως “τρομοκράτες δολοφόνησαν έναν κορυφαίο ιρανό επιστήμονα σήμερα. Αυτή η πράξη δειλίας, με σοβαρές ενδείξεις για ισραηλινή εμπλοκή, δείχνει την προβοκατόρικη πρόθεση των δραστών”. Επίσης κάλεσε την διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ να σταματήσει την πολιτική “δύο μέτρων και δύο σταθμών” και να καταδικάσει “αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας”.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές του στο εξωτερικό.

Κάτω: Από παρουσίαση στο υπουργείο Άμυνας: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός μιλά για τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ

Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό τον Ισραήλ να ανησυχεί για αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι του Ιράν, με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο και θέλησε να βγάλει από την μέση τον ιρανό επιστήμονα που θεωρείται “εγκέφαλος” του πυρηνικού προγράμματος.  Ο Ντόναντ Τραμπ είχε εγκαταλείψει την συμφωνία του 2015 και είχε επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να την επαναφέρει σε ισχύ.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο σημειώθηκε έκρηξη σε πυρηνική μονάδα της Νατάνζ. Ιρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ισραηλινή ενέργεια, ενώ το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται τέτοια περιστατικά. Μεταξύ 2010 και 2012, τέσσερις ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες δολοφονήθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για όλες τις ενέργειες αυτές.

Σημειώνεται πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο οποίο συμμετέχουν ρωσικοί κολοσσοί, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών που το παρακολουθούν, μέσω παρατηρητών. Το Ιράν έχει αρνηθεί επανειλημμένα πως χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια με στρατιωτικό σκοπό.  Σε έκθεση του 2015 η ΙΑΕΑ είχε δηλώσει πως δεν βρήκε ενδείξεις για ενέργειες που αφορούν πυρηνικό εξοπλισμό της χώρας, από το 2009 και μετά. Το κόστος των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν, έχει υπολογιστεί ότι φτάνει και τα 500 δισ. δολάρια από το 2015 και μετά. Τον Φεβρουάριο του 2019 η ΙΑΕΑ είχε διαβεβαιώσει πως το Ιράν τηρούσε τους όρους της Συμφωνίας του 2015, ωστόσο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, δήλωσε πως βρήκε στοιχεία πως οι όροι είχαν παραβιαστεί.

Με πληροφορίες από Financial Times και Wikipedia

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ