Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Η Βρετανία η πρώτη χώρα που θα το εγκρίνει – Πότε θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί

Μοιραστείτε το:

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρας της Ευρώπης που θα εγκρίνει το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech. Αυτό αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμα οι Financial Times. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι παραδόσεις του εμβολίου θα ξεκινήσουν μόλις λίγες ώρες μετά την έγκριση. Πηγές του Whitehall αναφέρουν ότι τα πρώτα εμβόλια είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιηθούν γύρω στις 7 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου των δύο δόσεων, τα προκαταρκτικά δεδομένα του οποίου έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό κανονικές συνθήκες το εμβόλιο θα έπρεπε πρώτα να πάρει έγκριση από τον τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (έως το τέλος της μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου). Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει προσωρινά προϊόντα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης του κοινού, όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού.

Δεν αποκλείεται παρόμοια διαδικασία να εφαρμοστεί και για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην ρυθμιστική Αρχή, ζητώντας της να επανεξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca – Οξφόρδης.

Τονίζεται πως με σημερινή της ανακοίνωση η Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε πως ο Νατνίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, θα αποσπαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως υπουργός για την επίβλεψη της διάθεσης των εμβολίων κορονοϊού.

Έγκριση και στις ΗΠΑ περίπου στις 8-10 Δεκεμβρίου

Η BioNTech και η Pfizer νωρίτερα αυτό τον μήνα υπέβαλαν δεδομένα από την τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 43.000 άτομα, στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Μια έκτακτη έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να υφίσταται το συντομότερο στις 8-10 Δεκεμβρίου, με αποστολές σε όλη την χώρα να ξεκινούν εντός 24 ωρών από την ανακοίνωση σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ