Άρση lockdown: Πιο κοντά πλέον στην 14η Δεκεμβρίου [vid]

Μοιραστείτε το:

Το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ των 121 θανάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ φαίνεται να απομακρύνει περαιτέρω την ημερομηνία άρσης του lockdown. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν παρουσιάσει κάποια επιπέδωση ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων ανεβαίνει διαρκώς και οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να υπάρξει η όποια (έστω σταδιακή) άρση του lockdown, δεν αρκεί μόνο να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά να μειωθεί και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικότερα αυτά της Βόρειας Ελλάδας, σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγάλο βάρος της πανδημίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το Σάββατο

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νεκρούς από τον κορονοϊό και 606 διασωληνωμένους. Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στον ΣΚΑΙ για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού. Εξήγησε «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις».

Παράλληλα επισήμανε πως «το πρόβλημα των κλειστών δομών είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα». Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».

 

Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 20.000, ενώ τα μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000. Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι: «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι.»

Σχετικά με το lockdown δύο ταχυτήτων εκτίμησε πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα. «Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον για τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς η τηλεκπαίδευση έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική για τις μικρές ηλικίες. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η μετακίνηση των γονέων

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ