Άρση lockdown Νίκος Σύψας: Παράταση του lockdown και μετά την 14η Δεκεμβρίου [vid]

Μοιραστείτε το:

Το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ των 121 θανάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ φαίνεται να απομακρύνει περαιτέρω την ημερομηνία άρσης του lockdown. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου (ενώ ειδικοί κάνουν λόγο και για τις 21 Δεκεμβρίου). Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν παρουσιάσει κάποια επιπέδωση, ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων ανεβαίνει διαρκώς. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να υπάρξει η όποια (έστω σταδιακή) άρση του lockdown, δεν αρκεί μόνο να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά να μειωθεί και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικότερα αυτά της Βόρειας Ελλάδας, σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγάλο βάρος της πανδημίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το Σάββατο

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νεκρούς από τον κορονοϊό και 606 διασωληνωμένους.

Σύψας: Ιδανική ημερομηνία η 21η Δεκεμβρίου

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αφού διευκρίνισε ότι αποτελεί προσωπική του άποψη σημείωσε ότι θεωρεί την 21η Δεκεμβρίου πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου. Ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα.

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», ανέφερε. Σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων – έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Σημείωσε πως για την αργή πτώση της πανδημίας φταίει η τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και η άρση του lockdown θα σημάνει ταυτόχρονα νέα διασπορά του ιού. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

Επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Γώγος: Δύσκολο να ανοίξει κάτι πριν την 14η Δεκεμβρίου

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στον ΣΚΑΙ για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού. Εξήγησε «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις».

Παράλληλα επισήμανε πως «το πρόβλημα των κλειστών δομών είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα». Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».

Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 20.000, ενώ τα μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000. Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι: «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι.»

Σχετικά με το lockdown δύο ταχυτήτων εκτίμησε πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα. «Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον για τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς η τηλεκπαίδευση έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική για τις μικρές ηλικίες. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η μετακίνηση των γονέων

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ