Ντόναλντ Τραμπ: Θα εγκαταλείψω το Λευκό Οίκο, αν οι εκλέκτορες επικυρώσουν τη νίκη Μπάιντεν [vid]

Μοιραστείτε το:

Για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε την ήττα αλλά με… προϋποθέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του την Πέμπτη ανέφερε ότι θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο εάν η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επικυρωθεί από το εκλεκτορικό σώμα.

Συγκεκριμένα, όταν ο Τραμπ εξέφραζε τις ευχές του σε αμερικανούς στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο εξωτερικό για τη μεγάλη αμερικανική γιορτή των Ευχαριστιών δέχτηκε σχετική ερώτηση: «Είστε έτοιμος να αποδεχθείτε επίσημα την ήττα του εάν το εκλεκτορικό σώμα επιβεβαιώσει ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας;» και απάντησε: «Θα είναι κάτι πολύ δύσκολο να το δεχτώ, διότι ξέρουμε πως έγινε τεράστια νοθεία». Φυσικά, στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε έντονα και επιτέθηκε στον δημοσιογράφο λέγοντας του πως δεν επιτρέπεται να του μιλάει με αυτό τον τρόπο καθώς είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια τον ρώτησαν εάν θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο την 20η Ιανουαρίου: «Βεβαίως θα το κάνω. Και το γνωρίζετε», αποκρίθηκε.

Πρόκειται για βαρυσήμαντη δήλωση, καθώς η συνεχιζόμενη άρνησή του να αποδεχθεί την ήττα του από τον αντίπαλό του δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία. Σημειώνεται πως το εκλεκτορικό σώμα θα συνέλθει τη 14η Δεκεμβρίου για να αναδείξει επίσημα τον νικητή των εκλογών. Συνήθως πρόκειται απλώς για τυπική διαδικασία.

Ως εδώ, όλες οι δικαστικές προσφυγές της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου έχουν αποτύχει. Οι πολιτείες κλειδιά, η μια πίσω από την άλλη, επικύρωσαν τα αποτελέσματα. Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι ως προς τις εκλογικές υποδομές, «είμαστε σαν τριτοκοσμική χώρα». Μολαταύτα δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη, κανένα ατράνταχτο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του ότι οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» τις εκλογές.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Έφθασε στην επικράτησή του ανακτώντας παλιά οχυρά των Δημοκρατικών όπου είχε κερδίσει προς γενική κατάπληξη ο επιχειρηματίας των ακινήτων το 2016, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και άλλα.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, ο Τραμπ αναγκάστηκε να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της διαδικασίας της μεταβίβασης της εξουσίας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ