Κρούσματα σήμερα 27/11: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – Τα σενάρια για την άρση του lockdown τα Χριστούγεννα

Μοιραστείτε το:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των λοιμωξιολόγων για το πότε θα δοθεί το πράσινο φως για τον καθορισμό του οδικού χάρτη της άρσης των περιορισμών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ευρωπαίοι ηγέτες και επιστήμονες – Έλληνες και ξένοι – διαμηνύουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα Χριστούγεννα που έχουμε συνηθίσει, λόγω του κορονοϊού.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μάριου Λαζανά, ο οποίος ανέφερε  ότι «τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως οι άλλες χρονιές. Ενδεχομένως να είναι όπως το Πάσχα». Σημειώνεται ότι πέρυσι το Πάσχα εορτάστηκε εν μέσω lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων και φυσικά απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τα καταστήματα ήταν κλειστά, όπως και οι εκκλησίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες δέκα ημέρες και συνολικά επτά περιοχές με κόκκινο επιδημιολογικό φορτίο κρίνουν τον μεγάλο αγώνα αντοχής του ΕΣΥ αλλά και το «μέλλον» της εθνικής καραντίνας, μετά και την ανακοίνωση επισήμως από την κυβέρνηση ότι παρατείνεται το πανελλαδικό lockdown – σε πρώτη φάση – έως τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου.

Πέτσας: Καμία σκέψη για καραντίνα δύο ταχυτήτων

Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση για lockdown δύο ταχυτήτων ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Η δήλωσή του μάλιστα προκαλεί εντύπωση γιατί ενώ από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει εμφατικά ότι τα όποια μέτρα είναι αποτέλεσμα εισηγήσεων ειδικών και λαμβάνονται ύστερα από ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σπεύδει να «ακυρώσει» πλείστες επιστημονικές συστάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Κι επιπλέον αρνείται ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις παρότι τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι επιστήμονες που μιλούν στα ΜΜΕ για σταδιακή άρση του lockdown ανά περιοχή. Ενδεικτικά το πρωί της Παρασκευής τόσο ο Ηλίας Μόσιαλος όσο και Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησαν για lockdown δύο ταχυτήτων καθώς η πορεία της πανδημίας δεν είναι ίδια σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο λέγοντας πως «δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει πρώτα ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. «Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πλέον για την επαρχία… Όπως δείχνουν και τα στοιχεία, υπάρχει κάποια μικρή ύφεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως σε επαρχιακές πόλεις η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Εικάζουν ότι αυτό οφείλεται είτε στο… μάζεμα της ελιάς όπου αρκετοί έφυγαν στην πραγματικότητα από τις πόλεις για να περάσουν την περίοδο της καραντίνας σε εξοχικά και χωριά είτε σε εργοστάσια που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους.

Πληροφορίες ανέφεραν πως ενόψει και των γιορτών το κυβερνητικό επιτελείο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επεξεργάζεται σχέδιο για σταδιακή άρση του lockdown και συγκεκριμένα ανά εβδομάδα ανάλογα την περιοχή. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του πέταξε και πάλι το γάντι στην ατομική ευθύνη λέγοντας πως «είναι στο χέρι μας να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως δεν είναι εφικτό να είμαστε μονίμως σε καθεστώς lockdown «για πάρα πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους», τόνισε ότι απαιτείται «έξτρα προσπάθεια», ενώ έκανα έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς «να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους» και να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την τήρηση των μέτρων.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας είπε: «Το Σύστημα Υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη με δυσκολίες, με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα. Γι΄ αυτό επιτάξαμε τις δύο ιδιωτικές κλινικές. Το Υπουργείο Υγείας κρίνει πως θα γίνουν μεταφορές ασθενών και πως κατανέμει τις δυνάμεις ώστε να αντέξει γενικά το σύστημα υγείας και να κερδηθεί η μάχη. Οι μεταφορές είναι θέμα επιχειρησιακό. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους στο πεδίο και τους δίνουμε τη δυνατότητα να χειριστούν το θέμα όπως γνωρίζουν. Οι αεροδιακομιδές που έγιναν χθες, αφορούσαν ανθρώπους που οι γιατροί τους έκριναν ότι ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν σε Μ.Ε.Θ., όπως της Αθήνας, για να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Και αυτό θα γίνεται πάντα».

«Από τον Μάρτιο, έχουμε στο σχεδιασμό μας πρώτον την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., δεύτερον σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ή και επίταξη αν χρειαστεί και τρίτο τη χρησιμοποίηση των υγειονομικών υποδομών του Στρατού. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο ενός σχεδίου αντιμετώπισης ενός πολέμου. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Είναι η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζει ο πλανήτης τα τελευταία εκατό χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις επιτάξεις γιατρών ανέφερε: «Κάναμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άλλο να υπάρχει μία γενική διάθεση συνεισφοράς είναι άλλο να υπάρχει ανταπόκριση στις ειδικότητες που έχει ζητήσει το Υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση και πολύ διαφορετικό, φυσικά, το να υπογράψει κανείς σύμβαση. Θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της επίταξης και δεν το έχουμε αποκλείσει. Αυτή τη στιγμή, όμως, φαίνεται ότι δεν είμαστε εκεί. Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ», ανέφερε.

Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

Το μόνο σίγουρο δεδομένο μέχρι τώρα είναι ότι το lockdown δεν θα αρθεί, αλλά θα συνεχιστεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι περαιτέρω. Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής και της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιχειρηθεί κάποιου είδους άνοιγμα.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά κατά την περίοδο των γιορτών.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες υπήρξαν φωνές για άνοιγμα δύο ταχυτήτων μετά τo lockdown, καθώς ενώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σταδιακά παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογικά εικόνα, υπάρχουν επαρχιακές πόλεις, όχι μόνο στη Βόρεια αλλά και στη Δυτική Ελλάδα (όπως η πόλη της Πάτρας, αλλά και η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία), οι οποίες παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και τους ειδικούς και την κυβέρνηση να προειδοποιούν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικά για την Πάτρα -ενόψει και της γιορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου- υπάρχει ανησυχία να μη μετατραπεί η πόλη σε «νέα Θεσσαλονίκη».

Τα σχολεία

Όπως έχουν επαναλάβει πολλές φορές οι ειδικοί, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», ότι το άνοιγμα των σχολείων παραμένει βασική προτεραιότητα και πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν από τις γιορτές, με πρώτα τα δημοτικά. Οι σχετικές αποφάσεις, ωστόσο, όπως εξήγησε, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και κάθε κίνηση θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και την επιδημιολογική επιβάρυνση.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί μελετούν το πώς θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο. Το προηγούμενο διάστημα είχε ακουστεί η εκδοχή του «click away», δηλαδή τα καταστήματα να λειτουργούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση, κυρίως μέσω e-shops αλλά με παραλαβή από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα εποχικά καταστήματα, τα καταστήματα με παιχνίδια αλλά και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και αν θα τους δοθεί κάποια προτεραιότητα έναντι του υπόλοιπου εμπορίου. Διατυπώθηκε ακόμη το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει για λίγες μόνο ημέρες και να κλείσει ξανά μετά τις γιορτές.

Η εστίαση

Μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, ωστόσο το πώς, πότε και αν θα γίνει τελικά αυτό παραμένει ανοιχτό. «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημείωναν χθες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσέθεταν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται. Και εδώ ένα από τα σενάρια θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια -και κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις- και να παραμένουν κλειστά κλαμπ και μπαρ.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ