ΚΚΕ: Ανάγκη δέσμευσης ξενοδοχείων και καταλυμάτων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού

Μοιραστείτε το:

«Από την στιγμή που και επίσημα επιβεβαιώνεται ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού (από νεότερους ηλικιακά σε μεγαλύτερους) και η μετάδοση σε πληθυσμούς που διαβιούν σε κλειστές δομές (πρόσφυγες, καταυλισμοί κά), έχουν συμβάλει στην έκρηξη της πανδημίας, απαιτούνται άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού, όσο και η ιατρική παρακολούθηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει στη συνέχεια, «σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται:

  • Δέσμευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ώστε ασυμπτωματικοί νοσούντες και επιβεβαιωμένα κρούσματα με ήπια κλινική συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, να εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελοντικής καραντίνας, όταν αυτή δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της κατοικίας τους.
  • Επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ιατρική παρακολούθηση των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή καταλύματα. Αυτό σημαίνει υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

«Το σχέδιο για τη δέσμευση και αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων, για τη διαμονή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κρίνεται αναγκαίο για έναν ακόμη λόγο: Εξαιτίας της υπερπληρότητας απλών κλινών Covid και για να εξασφαλιστεί η ταχύτερη διακίνηση των περιστατικών, δίνεται εξιτήριο σε ασθενείς οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν θετικό τεστ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής διασποράς» προσθέτει το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του: «Κάθε καθυστέρηση της κυβέρνησης απέναντι στα αναγκαία μέτρα, που προτείνουν οι υγειονομικοί, είναι εγκληματική και κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Δεν δέχτηκαν τον Λαμπρούλη στο Νοσοκομείο της Λάρισας

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής που ζήτησε να απαλλαγεί των καθηκόντων του για να αναλάβει εθελοντικά δράση στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, έκανε τα λόγια του πράξη. Το ίδιο το σύστημα φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμο όμως για μια τέτοια προσφορά.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Βηματοδότης της εφημερίδας Το Βήμα, παρά το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ζητά εθελοντές γιατρούς για να βοηθήσουν το υποστελεχωμένο ΕΣΥ, εντούτοις, το σύστημα δεν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει εθελοντές γιατρούς αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο νομικά και τα νοσοκομεία θα ήταν έκθετα όσον αφορά την αστική ευθύνη.

Έτσι λοιπόν, οι βουλευτές γιατροί μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν ριχτεί στη μάχη λόγω γραφειοκρατίας.

Την περιπέτεια του κ. Λαμπρούλη την περιέγραψε, κάπως πιο παραστατικά, ο «Βηματοδότης» για tovima.gr:

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το πρωί της Πέμπτης: «Χαίρετε, ήρθα εθελοντής», είπε ο πνευμονολόγος Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώτος βουλευτής που δήλωσε εθελοντής στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Διοικητής και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον βουλευτή πνευμονολόγο, λέγοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν στα δύσκολα περιστατικά νοσηλείας αλλά και διασωλήνωσης ασθενών με Covid.

Ο κ. Λαμπρούλης και αυτός έδειξε τη χαρά του, αφού ζήτησε να ανασταλούν τα καθήκοντά του ως βουλευτή για να πιάσει αμέσως δουλειά στο νοσοκομείο: «Εντάξει λοιπόν», τους είπε. «Αύριο φοράω ποδιά και έρχομαι στο νοσοκομείο». Εδώ ακριβώς συνέβη το εξής περίεργο: «Ένα λεπτό», του λένε από το νοσοκομείο, «θα πρέπει πρώτα να δούμε το καθεστώς που διέπει τους εθελοντές». Και ξέρετε γιατί; Για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τα έχασε και τους ρώτησε: «Δεν έχετε ανάγκη από πνευμονολόγους; Γι’ αυτό ήρθα». Οι άλλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι: «Και η αστική ευθύνη; Πρέπει να δούμε το θέμα». Έτσι έφυγε άπραγος και έως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ουδείς από τους 17 εθελοντές γιατρούς έπιασε δουλειά. Το ίδιο συνέβη και με τον γαλάζιο βουλευτή Χρήστο Κέλλα (αναισθησιολόγο- εντατικολόγο) που εμφανίστηκε και στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά του είπαν και αυτού να περιμένει έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του εθελοντισμού. Ο κ. Κέλλας πήρε αμέσως τηλέφωνο το υπουργείο Υγείας όπου του υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν λίαν συντόμως τροπολογία στη Βουλή που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα. Έως ότου όμως συμβεί αυτό δεν θα μπορούν να προσφέρουν ούτε εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Η απάντηση του υπουργείου

Σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε: «Το υπουργείο έστειλε επιστολή ευχαριστώντας όλους τους βουλευτές που έχουν δηλώσει διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά στα νοσοκομεία, ενημερώνοντας τους για τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αφορούν το ωράριο που είναι πλήρες, την ένταξη στο πρόγραμμα και την αναγκαιότητα για υπογραφή σύμβασης για ένταξη στο ΕΣΥ. Η αστική ευθύνη έναντι των τρίτων είναι η ίδια με οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο. Ζητάμε από τους βουλευτές να ενημερώσουν τη βουλή για ενδεχόμενη αποχή τους από τα βουλευτικά καθήκοντα».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ