Ιράν πυρηνικά: Θρίλερ με την επίθεση σε κορυφαίο επιστήμονα

Μοιραστείτε το:

Ο κορυφαίος Iρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ τραυματίσθηκε σε επίθεση στα περίχωρα της Τεχεράνης και νοσηλεύεται, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Λίγη ώρα πριν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσαν ότι ο επιστήμονας, ο θεωρούμενος ως αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης, χωρίς να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες των πυρηνικών του επιστημόνων, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιστατικό το οποίο να αφορά πυρηνικούς επιστήμονες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Συντριπτική απάντηση» σε τυχόν ενέργεια κατά της Τεχεράνης

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Νοεμβρίου 2020 είχε προκαλέσει αίσθηση δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή με αεροπορικά πλήγματα της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, του εργοστασίου στη Νατάνζ. Όμως, εντέλει αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό το δραματικό βήμα.

«Όποια ενέργεια κατά του ιρανικού έθνους, θα λάμβανε με βεβαιότητα μια συντριπτική απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιέι σε σχόλιά του που αναρτήθηκαν σε μια επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα. «Εγώ προσωπικά δεν προβλέπω ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να θελήσουν να προκαλέσουν ανασφάλεια στον κόσμο και στην περιοχή», κατέληξε ο Ραμπιέι.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διατύπωσε την απαίτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με κορυφαίους συνεργάτες του στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, του νέου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και του στρατηγού Μαρκ Μίλι, αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Από την πλευρά του, το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ, μετέδωσε ότι ο ένας από αυτούς που έπεισαν τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει στην επίθεση, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ