Ηλίας Μόσιαλος: Lockdown δύο ταχυτήτων – Δεν πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα [vid]

Μοιραστείτε το:

Για lockdown δύο ταχυτήτων έκανε λόγο και ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο καθηγητής του LSE εξήγησε γιατί η χώρα δεν πρέπει να ανοίξει όλη μαζί, ενώ παρουσίασε και τους έξι δείκτες στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους για την άρση του lockdown.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι δείκτες αναμένεται να παρουσιάσουν κάμψη τις επόμενες ημέρες.

Οι έξι δείκτες κατά τον κ. Μόσιαλο:

  • Ο πρώτος, είναι ο δείκτης αύξησης και μείωσης των κρουσμάτων
  • Ο δεύτερος είναι αν παρουσιάζει κάμψη ο αριθμός των κρουσμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
  • Ο τρίτος είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • Ο τέταρτος δείκτης είναι ο αριθμός των θανάτων
  • Ο πέμπτος δείκτης που όμως δεν έχουμε στην χώρα μας είναι πόσοι έχουν κολλήσει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τυχαίες δειγματοληψίες
  • Ο έκτος είναι τι θέλεις να ανοίξεις πρώτα

Σχετικά με την άρση του lockdown ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει κατά περίπτωση: «Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία».

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως για ανοίξουν δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα: «Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Σε ερώτηση για τα εμβόλια και την ανακοίνωση της Astra Zeneca για το ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της θα επανεξεταστεί, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι ακόμα και με 62% αποτελεσματικότητα και να μην επιβεβαιωθεί το 90% είμαστε πολύ χαρούμενοι πρώτον γιατί και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό αλλά και γιατί θα έχουμε πολλά εμβόλια: «Περιμένουμε τις ανακοινώσεις και άλλων εταιρειών που έχουν δουλέψει για ασφαλή εμβόλια».

Σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού ο κ. Μόσιαλος είπε ότι μπορεί να μην έχουμε εμβόλια για το 60% αλλά αν έχουμε για το 25% του πληθυσμού, δηλαδή, για τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους της πρώτη γραμμής και για τους ευάλωτους την πρώτη γραμμή θα αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε την πανδημία.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ